Kennisplatform voor Oost Nederland
Marcel Hielkema
VNO-NCW Midden Netwerken

Financieel fit

Je kent ze vast wel, collega’s die nooit bijdragen aan een cadeautje of vaak afhaken voor teamuitjes. Dat voelt oncollegiaal, maar misschien schuilt er meer achter. Het kan een signaal zijn dat een werknemer geldzorgen heeft. Voor het uitbreken van het coronavirus had maar liefst 62 procent van de werkgevers al te maken met personeel met financiële problemen. Laat dit cijfer even op je inwerken…

Als je bedenkt dat een werknemer met schulden een werkgever gemiddeld € 13.000 per jaar kost door meer ziekteverzuim, productiviteitsafname en het verwerken van loonbeslag, dan is het voor werkgevers zaak om deze medewerkers in beeld te hebben. En dat is nog best lastig, want mensen met geldzorgen praten er niet over, vragen om hulp is erg moeilijk.

Reden voor VNO-NCW Midden om dit taboe te helpen doorbreken en het onderwerp onder de aandacht van werkgevers te brengen. Want hoewel financiële fitheid in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de werknemer, kan je als werkgever een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door via intranet of interne nieuwsbrieven over dit thema te communiceren, een vertrouwenspersoon of aanspreekpunt te benoemen en ook: door op gedrag te letten, het kan een indicatie voor geldzorgen zijn. Komt er volgende week een werknemer vragen om het betaalmoment van het salaris of een voorschot, zie je ontwijkend gedrag, concentratieproblemen? Tijd om met je werknemer in gesprek te gaan.

Hoe je dat doet en hoe je je werknemer concreet kunt helpen kun je vinden op de onlangs gelanceerde website www.financieelfittewerknemers.nl, een initiatief van twee ministeries en organisaties als Wijzer in geldzaken en het NIBUD. Check ook de agenda op de site van onze vereniging, we organiseren regelmatig (online) bijeenkomsten over dit thema.

Voor welke aanpak je ook kiest en hoever je ook wilt gaan in het helpen van je medewerkers, het is goed om je bewust te zijn van je rol en mogelijkheden in ondersteuning. Uiteindelijk ben je gebaat bij financieel fitte werknemers, die beter in hun vel zitten, meer presteren en ruimte hebben om vooruit te kijken.

Marcel Hielkema
voorzitter VNO-NCW Midden

Delen via

Zoeken naar: