Kennisplatform voor Oost Nederland
Niek Schipper
KROON b.v. Vastgoedontwikkeling

Vertrouwen op de juiste partners

De economie draait op volle toeren, evenals de wereld van het vastgoed. Een nijpend woningtekort, lage hypotheekrentes, stijgende bouwkosten, duurzaamheidsmaatregelen en stikstofprocedures die plannen vertragen, zijn onderwerpen die bij vastgoedontwikkeling elke dag aan bod komen en regelmatig allemaal tegelijk. Hoe anders was dit enkele jaren geleden, toen Nederland nog in een crisis verkeerde. Zo dynamisch is de sector waarin wij opereren en waarin steeds blijkt dat vertrouwen op partners van groot belang is.

Een goede en onafhankelijke blik op onze sector wordt steeds meer gewaardeerd door onze klanten. Zij zien ons niet alleen als dienstverlener, maar ook als vraagbaak of klankbord.
Een veelgestelde vraag is of we verwachten dat de markt doorgaat op dezelfde wijze. Een glazen bol hebben we niet en voorspellen laten we over aan analisten, maar dat de vastgoedmarkt aan het veranderen is en wellicht nog meer moet veranderen is duidelijk.

Een goed voorbeeld is het verschil in woningprijzen tussen het westen en oosten van ons land. Voor veel consumenten is de verkoopprijs de graadmeter om woningen te vergelijken. Dit is ingegeven door onze wijze van zoeken en vergelijken (veelal op Funda). Maar is dit wel terecht? Eigenlijk is het best bijzonder en kun je wel goed vergelijken tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Immers: door duurzaamheidsmaatregelen en nieuwe technieken zou een nieuwe woning feitelijk goedkoper moeten en kunnen zijn. We zien het alleen niet terug in de koopsom, we toetsen immers op basis van de totale koopsom.

Worden nieuwbouwplannen door hoge bouwkosten niet meer haalbaar of moeten we wennen aan een nieuwe realiteit van waardebepaling? Voor de consument is het toch veel belangrijker om te weten hoeveel geld er overblijft om te leven en in levensonderhoud te voorzien? Deze trend zien we al in andere sectoren zoals de auto-industrie. Daar spelen we in op hoeveel geld iemand wil besteden aan zijn auto middels private lease.

Een nieuwbouwwoning mag dan soms duurder zijn dan een bestaande woning, maar met de huidige rentestanden betekent de besparing op energielasten van een oudere woning een veelvoud in de koopsom. Iets dat we nog te weinig terugzien in de waardering van vastgoed. Immers: ook een nieuwbouwwoning wordt verkocht op basis van VON-prijzen in plaats van op basis van maandlast.

Bovenstaand is een voorbeeld van een trend in de economie en straks ongetwijfeld ook de vastgoedwereld. Een zogeheten deeleconomie vraagt om andere oplossingen. Ook het proces vastgoedontwikkeling is aan verandering onderhevig, in veel gevallen zijn projecten voor traditionele ontwikkelaars niet meer haalbaar, door hoge investeringen met hoge kosten worden veelal lage rendementen gehaald. Wij maken gelukkig voor veel van onze klanten de juiste analyse door inzichtelijk te maken dat zelf ontwikkelen met een klein beetje hulp in veel gevallen zéér rendabel kan zijn. Het hebben van eigen vermogen is zelfs niet altijd noodzakelijk. Een beetje geduld en vertrouwen is vaak al voldoende.

Daarmee wordt ook de belangrijkste voorwaarde in onze sector duidelijk. Vertrouwen in ons proces, het nakomen van afspraken, maar bovenal kunnen vertrouwen op de juiste partners maakt dat een proces en misschien zelfs wel een sector beter voorspelbaar zijn, risico’s kleiner worden en onze klanten minder verrast worden.

We laten graag zien hoe wij het proces vastgoedontwikkeling op onafhankelijke en betrouwbare wijze vormgeven. Met de juiste partners, die onder andere gevestigd zijn in Het Spanjaard in Borne, zijn wij in staat om onze klanten te voorzien van kennis en goede begeleiding. Immers: er moeten woningen gebouwd worden, de rente is nog altijd historisch laag, de kosten stabiliseren en duurzaamheid is toch vanzelfsprekend? Wij hebben vertrouwen in een toekomst voor onze sector, u ook?

Niek Schipper
Directeur KROON B.V.

Delen via

Zoeken naar: