Kennisplatform voor Oost Nederland
Ruud Wilbrink
Wildbrink & Den Otter Notariaat & estate planning

Should I stay or should I go?

Diegene die zich bij het lezen van de titel van deze column afvraagt of het wellicht de laatste is die ik schrijf, dat is een misvatting. Nee, ik refereer naar het nummer van The Clash uit 1982, de meeste lezers waarschijnlijk wel bekend. Waarom die verwijzing? Omdat het goed samenvat wat er op dit moment gaande is binnen de huizenmarkt.

Waar het de afgelopen jaren alleen maar opwaarts is gegaan met het aantal woningtransacties, de huizenprijzen en dito financieringen (ook vanwege de lage rente), lijken er nu langzaam wat barstjes te ontstaan, mede debet aan het ‘C-woord’ dat ons dit jaar al zo lang in zijn greep heeft gehouden.

Uit recente onderzoeken blijkt dat het vertrouwen van starters en woningbezitters in de woningmarkt is afgenomen. Het is voor het eerst sinds 2013 dat er meer mensen negatief dan positief zijn over de woningmarkt. Daarbovenop komt nog dat DNB voor het eerst sinds 2013 vanaf volgend jaar dalende huizenprijzen verwacht. Of het echt zover gaat komen? De tijd zal het leren en bovendien is de woningmarkt in het westen niet te vergelijken met die in het oosten.

De reden? Dit jaar is de werkloosheid aanzienlijk gestegen, en ook voor het komende jaar ziet de arbeidsmarkt er niet rooskleurig uit. Die baanonzekerheid maakt dat men het kopen van een nieuwe woning wellicht een keer extra overdenkt. Daar komt vervolgens nog bij dat banken strenger zijn geworden in hun financieringsbeleid (vooral voor zzp-ers en tijdelijke werknemers is het lastig) en in de eis dat eigen geld moet worden ingelegd.

Gelukkig heeft deze negatieve ontwikkeling ook een positieve keerzijde: banken stimuleren woningeigenaren zich te verdiepen in verduurzaming van hun woning. Veel mensen die het kopen van een nieuwe woning uitstellen of afstellen en dus de verwachting hebben langer in hun huidige woning te blijven wonen, blijken wel bereid om te investeren in duurzaamheid. Het feit dat er vanuit de overheid diverse subsidiemaatregelen zijn maakt die beslissing vaak nog een stukje eenvoudiger. Ook de lage spaarrente kan een reden zijn om kapitaal nu aan te wenden voor verduurzaming, om daarvan in de toekomst de vruchten te kunnen plukken.

Met name de terugverdientijd van de te nemen maatregelen is daarbij van belang. Als het kopen van een nieuwe woning wordt uitgesteld, zijn investeringen in energiebesparing (een korte terugverdientijd) het meest interessant. Wordt de verhuizing helemaal afgeblazen, dan komen ook investeringen in het opwekken van duurzame energie in beeld.

In beide gevallen wordt hiermee een positieve bijdrage aan het klimaat geleverd, aangezien de (externe) energiebehoefte afneemt. Zolang banken en overheden bereid zijn die investeringen mede te dragen; grijp je kans om de toekomst een beetje beter te maken.

Dus, wat wordt het: verbouwen of verhuizen?

Ruud Wilbrink
Wilbrink & Den Otter

Delen via

Zoeken naar: