Kennisplatform voor Oost Nederland
Fatima Zulić
Leap Senior Consultant

De innovatieve kracht van Oost-Nederland: Disrupties die onze wereld veranderen

In de schijnwerpers van Nederlandse innovatie schittert de technologische sector in Oost-Nederland als een ware pionier. Met trots kunnen we zeggen dat Oost-Nederland op diverse terreinen behoort tot de meest innovatieve regio’s in Nederland. Van medische technologie tot nanotechnologie, robotics, industrial reality en big data, Oost-Nederland heeft zich weten te profileren met (disruptieve) producten en diensten die een immense doorbraak kunnen betekenen in onze manier van leven.

Wat maakt Oost-Nederland zo bijzonder?

Het antwoord ligt in de kracht van samenwerking en de bundeling van complementaire expertise. Oost-Nederland herbergt honderden technologiebedrijven, elk met hun eigen specialisaties. Deze verscheidenheid aan kennis en vaardigheden heeft niet alleen prachtige ontwikkelingen voortgebracht, maar heeft ook aangetoond dat het combineren van deze expertise in complementaire consortia leidt tot de meest impactvolle innovaties.

De afgelopen jaren heeft Oost-Nederland een vruchtbare voedingsbodem geboden voor samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Beleidsmakers hebben de waarde ingezien van cross-sectorale samenwerkingen en hebben subsidieregelingen in het leven geroepen om deze samenwerkingen te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is het subsidieprogramma ‘EFRO-Oost’, dat financiële ondersteuning biedt aan projecten die een cross-over hebben binnen specifieke thema’s, zoals medische technologie, duurzaamheid en materiaaltechnologie. Deze stimulans heeft geleid tot een toename van krachtige consortia die gezamenlijk werken aan indrukwekkende en innovatieve resultaten.

Wat maakt deze samenwerkingen in Oost-Nederland zo succesvol?

Het is de bereidheid om expertise te delen, om met durf en openheid meerjarige, intensieve projecten aan te gaan. Het is het besef dat complexe maatschappelijke uitdagingen niet alleen kunnen worden opgelost, maar dat ze vereisen dat we de handen ineenslaan en samenwerken.

Oost-Nederland heeft bewezen dat het hierin uitblinkt. Telkens opnieuw zien we nieuwe samenwerkingen ontstaan, gedreven door de wens om gezamenlijk grenzen te verleggen en innovatieve oplossingen te realiseren. Het is niet alleen het sneller behalen van resultaten, maar ook het delen en verankeren van deze resultaten binnen een kennisinfrastructuur waar alle partners van profiteren. Door samen te werken, kunnen we niet alleen naar oplossingen zoeken, maar kunnen we ze daadwerkelijk ontwikkelen.

De innovatieve kracht van Oost-Nederland heeft het potentieel om onze wereld te veranderen. De ontwikkelde producten en diensten zijn niet alleen baanbrekend, maar hebben ook de kracht om industrieën te transformeren, nieuwe mogelijkheden te creëren en onze manier van leven te beïnvloeden. Het is een inspirerend voorbeeld voor andere regio’s en een uitnodiging om te geloven in de kracht van samenwerking.

Fatima Zulic
Senior Consultant bij Leap. The Innovation Agency

Delen via

Zoeken naar: