Kennisplatform voor Oost Nederland
Hans Tragter
Tragter Groep uit Neede Brandbeveiliging

Doornroosje-arrangement

Bedrijven die het door corona erg zwaar hebben, maar na de crisis prima zouden kunnen overleven, kunnen binnenkort aanspraak maken op een ‘Doornroosje-arrangement’.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil zo zorgen dat bedrijven na een korte ‘winterslaap’ met behulp van schuldeisers en andere betrokkenen weer kunnen ondernemen, zodat een faillissement wordt afgewend.

Wijziging faillissementswet

De wijziging van de faillissementswet maakt een dwangakkoord mogelijk. Zo’n akkoord kan schuldeisers en aandeelhouders binden aan een overeenkomst waar schuldsanering deel van uitmaakt, ook als een aandeelhouder of schuldeiser eigenlijk niet wil instemmen. Dat kan faillissementen voorkomen. Maar voor ondernemers die na de crisis, als de economie weer wat aantrekt, doorgaan, “is dat op zichzelf nog een te kaal ding”, zegt Wiebes over de wet.

Het kabinet gaat daarom bedrijven helpen de weg te vinden om na zo’n traject weer door te gaan, met een speciaal arrangement. Dat zal vooral bestaan uit informatievoorziening en dienstverlening. Bedrijven kunnen coaching krijgen en adviezen van de Kamer van Koophandel. Hiervoor wordt nog een “heel instrumentarium” ontwikkeld, zegt Wiebes.

Winterslaap

Het idee van een ‘winterslaap’, waar ook door veel Kamerleden op werd aangedrongen, kan alleen werkelijkheid worden als de private betrokkenen eraan meedoen, benadrukt de bewindsman. Anders blijft de ondernemer kampen met schuldeisers en een boze huurbaas.

Wiebes (VVD) hoopt voor december met het pakket te komen, dat door zijn partijgenoot Thierry Aartsen werd omgedoopt tot een ‘Doornroosje-arrangement’.

Delen via

Zoeken naar: