Kennisplatform voor Oost Nederland
Ruud Wilbrink
Wildbrink & Den Otter Notariaat & estate planning

Ecoronomie (de; v)

Ecoronomie… Een niet bestaand woord, maar ik denk dat iedereen direct snapt wat er mee wordt bedoeld. Toen ik begreep dat deze editie onder meer over de financiële effecten van de corona-economie zou gaan en mij werd gevraagd of dit een onderwerp voor mij zou zijn, vond ik dat er wel weer een ‘catchy headline’ moest komen.

Ondanks (of misschien ook wel dankzij) mijn notariële achtergrond, ben ik ook economisch geëngageerd. Dat zal vooral zijn door mijn specialisatie binnen het ondernemingsrecht, waardoor ik – vooral nu – veel gesprekken met ondernemers heb over de situatie waarin hun onderneming verkeert. Theorie en praktijk lopen daarbij niet altijd parallel.

De afgelopen maanden verschenen meerdere onderzoeken en publicaties waarin de effecten van de coronacrisis op de economie op korte en (middellange) termijn zijn onderzocht.

Een gemeenschappelijke constatering is dat er landelijk gezien een duidelijke economische krimp is waar te nemen, maar gelukkig wordt regelmatig ook de positieve kant belicht.

Handelsgeest

De conclusies uit bedoelde onderzoeken laat ik voor wat ze zijn, ik wil het hier vooral positief houden. ‘Succes door een positieve instelling’, schreef Napoleon Hill in zijn bestseller in de jaren vijftig immers al. Er zijn veel ondernemers die op dit moment (al dan niet noodgedwongen) kiezen voor expansie of innovatie, en daarmee de negatieve spiraal weten om te zetten in een positieve.

De Nederlandse handelsgeest viert wat dat betreft hoogtij, en dat is mooi om te zien.

Futureproof

Een verschuiving die daarbij niet kan worden genegeerd is de (versnelde) omslag naar online. Dat heeft blijvende gevolgen voor de werkgelegenheid, waarbij sommige banen permanent verloren zullen gaan. Gelukkig blijkt uit onderzoek ook dat nieuwe technologie altijd een beetje ten koste van banen gaat, maar dat er daarnaast veel nieuwe banen voor terug komen.

Misschien is dit daarmee dé gelegenheid om de omslag te maken en futureproof te worden.

Laten we met z’n allen hopen dat de Nederlandse handelsgeest de corona-pandemie het hoofd weet te bieden. Om bij Napoleon Hill te blijven: ‘’Er is maar een klein verschil tussen mensen, maar dat kleine verschil maakt een groot verschil! Het kleine verschil is instelling, Het grote verschil is of dat een positieve of negatieve is.’

Ruud Wilbrink
Wilbrink & Den Otter

Delen via

Zoeken naar: