Kennisplatform voor Oost Nederland

‘Flexibiliteit is continuïteit’

Flexibilisering van de arbeidsmarkt, participatiewet, doelgroepenregister. Thema’s die ik dagelijks vanuit verschillende perspectieven tegenkom. De afgelopen periode waren ze heel actueel en bij het nieuw te vormen kabinet staan ze hoog op de agenda.

We weten dat het voor mensen belangrijk is om te werken. Dat ze een baan hebben die bij hen past en dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Voor mij zijn dit dé argumenten om bedrijven uit te dagen eens met andere ogen naar hun flexibele schil te kijken. En, om nog een stap verder te gaan, om deze flexibele schil in te richten als kweekvijver. Daar liggen voor beide partijen namelijk enorme kansen. Waarom?

De overtuiging dat iedereen graag een vaste baan wil, staat voor velen als een paal boven water. Niet zo gek ook, want ons hele sociale stelsel is erop ingericht. Flexibiliteit heeft in deze context voor veel mensen een negatieve lading. In de meeste gesprekken die ik heb, overheerst die mening in eerste instantie. Wat we aan de andere kant merken is dat dit voor de nieuwe generatie al heel anders is.

Ik zie dat ook anders. Beschouw je flexibiliteit als een constante, dat bied je ineens ook die vastigheid die een vaste baan impliceert. Alleen maar een vacature invullen met een bureau vind ik ouderwets. Wij houden liever voor opdrachtgevers de beschikbaarheid van personeel op peil in een poule van gekwalificeerde mensen. Een contract via ons biedt werknemers de mogelijkheid om bij verschillende opdrachtgevers te werken. Ondertussen kunnen zij hun talenten verder ontwikkelen en vlieguren maken. Het einddoel blijft altijd in zicht: doorstromen naar een vaste plek binnen de organisatie.

Met een kweekvijver halen bedrijven de toekomst in huis. Ze hebben daarmee directe invloed op de ontwikkeling van hun (toekomstige) arbeidskrachten. Mensen die nog naar eigen wens te kneden zijn en zich alvast de bedrijfscultuur eigen kunnen maken. Samen met opdrachtgevers investeren we continu in het potentieel van mensen en geven we vorm aan optimale flexibiliteit. Tijdelijkheid is niet meer alleen pieken opvangen. En de kernvraag blijft altijd: ‘Waar komt iemand het beste tot z’n recht?’ Ik geloof in die wisselwerking. Het eindresultaat: continuïteit voor iedereen. Mooi toch?

Delen via

Zoeken naar: