Kennisplatform voor Oost Nederland
Erwin Agterhuis
Jonghuis Advies Energie

Ga voor zekerheid

Het afgelopen jaar zagen we de gasprijs stijgen tot 3, 4 euro en de stroomprijzen tot 70 en zelfs 80 cent per kilowattuur. Op het moment van schrijven zit de gasprijs op ongeveer 55 tot 60 cent en de stroomprijs rond de 15 cent. De inschatting van experts is dat we naar een nieuwe ondergrens gaan van 11 tot 12 cent voor stroom en 45 tot 55 cent voor gas.

Is het dan verstandig om je energietarieven nu vast te zetten? Of moet je op een variabel tarief blijven zitten? De prijzen dalen immers nog steeds – en dat zullen ze tot de zomer waarschijnlijk ook blijven doen.

Vergelijk de prijzen van energie eens met een hypotheek. Op een gegeven moment kies je daar ook eieren voor je geld en wacht je niet de laatste 1 tot 2 cent af. Wij zijn van mening: ga voor zekerheid.

Er komt immers weer een winter aan. En stel nu dat dat toevallig wel een Elfstedenwinter wordt? Het is niet heel waarschijnlijk, maar je weet het nooit. Wat als de gasvoorraad leegloopt en we meer LNG moeten importeren? Dan moeten we wel concurreren tegen China en andere landen die een veel groter inkoopvolume én een veel grotere vraag hebben.

Er is veel onzeker. Daarom mijn oproep, zeker voor ondernemers: kies voor zekerheid. Door nu te kiezen voor een vast contract voor drie tot zes jaar. Ja, het kan zomaar zijn dat we over een aantal jaren in een hele andere wereld leven – zonder oorlog. En dan kunnen de energieprijzen wel weer veel lager zijn. Maar we weten dat niet zeker.

Door nu een vast contract aan te gaan, weet je wel zeker wat je tarieven zijn de komende jaren. Daar kun je dan op acteren. Stel dat je 100.000 kilowatt aan stroom nodig hebt als bedrijf? Dan gok je bij een flexibel tarief voor iedere cent stijging op 1000 euro. Dat is 50.000 euro bij een stijging van 50 cent! En dat is dus een stijging die we de afgelopen tijd hebben gezien – en toen was er niet de kans om voor een vast contract te kiezen.

Wij helpen ondernemers – van visboeren en snackbarhouders die heel veel stroom moeten gebruiken om de olie voor hun producten te kunnen verhitten tot fabrikanten, die ook veel stroom verbruiken. Ja, de afgelopen tijd was stroom ook wel eens 7 cent op de beurs, maar dat is alleen in de periodes dat er weinig verbruik is. Niet in de ochtenduren, als de fabriek opstart. Of in de avond, als iedereen thuis aan het koken gaat, maar de snackbar of een restaurant ook de meeste productie draait. Zet je tarief vast en tel uit je winst.

Of de tijden van 4,9 cent voor stroom en 18,9 voor gas terugkomen? Niemand die het weet, ik ook niet…

Delen via

Zoeken naar: