Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerwin Knippenborg
Knippenborg Subsidieadvies Subsidieadvies

De nieuwste rages: Pokémon en stapelfinanciering

Wat hebben Pokémon en Stapelfinanciering met elkaar gemeen? Ze lijken allebei misschien nieuw, maar niets is minder waar. De Pokémon is al meer dan 20 jaar oud. En stapelfinanciering…? Bestaat zo mogelijk nog langer.

Als jong broekie van 25 jaar werd ik al door de Universiteit Nijmegen gevraagd om een lezing te geven over stapelfinanciering. Alleen hadden we daar toen nog geen trendy naam voor. We hadden het toen nog over de drie geldstromen. Nu hoor ik menig ondernemer zeggen: ‘dat stapelen van financiering snap ik wel, maar een derde geldstroom? Er zijn toch maar twee geldstromen: het eigen vermogen en vreemd vermogen?’

Ondernemers vergeten vaak dat er nog een derde geldstroom is, namelijk het overheidsvermogen, oftewel subsidie. En subsidies kennen verschillende verschijningsvormen: subsidies, fiscale regelingen en kredieten. En voilà, dan zijn we weer uitgekomen bij stapelfinanciering! En hoe lang bestaan subsidies nu eigenlijk al? Misschien al zo lang als er overheden bestaan die invloed willen uitoefenen op wat de burgers en het bedrijfsleven doen. En zijn wij niet net als onze kinderen? We reageren nu eenmaal beter op een beloning in de vorm van een snoepje, dan op die oorvijg! Daarom zet de overheid subsidies in, om ons te stimuleren een bepaalde kant op te gaan.

Vaak hoor ik in mijn gesprekken met ondernemers: ‘Waarom zou ik een subsidie willen? Ik bepaal zelf wel welke kant ik op ga. Ik heb geen zin in pottenkijkers en een overheid die zich met mijn bedrijfsvoering bemoeit.’ Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Verantwoorden moet je je als ondernemer toch, dan kun je deze informatie ook net zo goed aan de overheid beschikbaar stellen. En misschien is de kant die de overheid uit wil zo gek nog niet? Daarbij is het goed je te realiseren dat de overheid eerst positief zal stimuleren, maar daarna regels gaat opleggen.

En ook niet geheel onbelangrijk: overheidsvermogen is het goedkoopste geld dat er is. Zowel eigen vermogen als vreemd vermogen kosten geld. 10 tot 15% vergoeding voor de inbreng van eigen vermogen wordt door aandeelhouders als heel normaal gezien. En ook de banken hanteren stevige percentages voor het verstrekken van vreemd vermogen.

Overheidsvermogen kost daarentegen in principe niks! Maar iedereen weet: voor niets gaat de zon   op, gratis geld bestaat niet. Je zult er wel ìets voor moeten doen. Een lening krijg je ook niet zomaar, ook de bank vraagt om cijfers en een businessplan. Zo gek is het toch niet, dat de overheid dit dan ook van je vraagt?

En als je dat allemaal lastig vindt, dan zijn er gelukkig altijd nog professionals die je hierbij kunnen helpen! Pokémons vangen kan ik niet, maar voor hulp bij subsidies ben je bij mij aan het juiste adres!

Gerwin Knippenborg
Directeur van Knippenborg Subsidieadvies in Lochem

Delen via

Zoeken naar: