Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerwin Knippenborg
Knippenborg Subsidieadvies Subsidieadvies

Wie is er nou Smart?

Ik denk dat de meeste ondernemers deze vraag wel met ‘ik’ durven te beantwoorden. Want als ondernemer moet je toch wel slim zijn, niet? Maar smart betekent intussen veel meer dan alleen slim zijn. Tegenwoordig lijkt alles wel smart te zijn. Doelstellingen moeten smart zijn, er zijn smart grids, smart cars, smartphones, smart koelkasten en we hebben het over smart industrie.

Als subsidieadviseur krijg ik steeds vaker te maken met allerlei vormen van slimme projecten, want smart staat bijna synoniem aan innovatief en nieuwe technologieën. En dan merk je ook dat smart direct gekoppeld kan worden aan geld. En dat hebben er meer ontdekt, want zo kwam het Financieel Dagblad eind 2016 met een speciale bijlage over de Smart Industrie. Er wordt zwaar geïnvesteerd in de smart industrie, zowel door het bedrijfsleven als de overheid.

Als warm pleitbezorger van nieuwe technologieën en als begeleider van twee smart industrie fieldlab  projecten vonden we dat we niet konden ontbreken in deze speciale bijlage. Want we willen  bedrijven graag aansporen om smart te zijn. En het is natuurlijk niet smart om dan de subsidiemogelijkheden te laten liggen.

Naast dat ik trots ben op wat wij doen, vind ik het ook mooi dat onze regio zich zo actief op de kaart zet als het gaat om smart industrie. Ik word er blij van te lezen dat naast de projecten die wij begeleiden (Smart Bending Factory en de Smart Welding Factory) er nog meer smart fieldlabs zijn in  Gelderland en Overijssel. Van de negentien fieldlabs zijn er zes in het oosten van het land opgezet, dat is toch weer een mooie score. Zeker als je bedenkt dat er gemiddeld zo’n tien bedrijven per  project samenwerken met twee tot drie kennisen onderzoeksinstellingen. De bescheidenheid van de   bedrijven in het oosten van het land mag dus wel iets minder, we zijn hier tenslotte serieus smart bezig!

En niet alleen het bedrijfsleven ziet het belang van de smart industrie in voor de regio. De provincie Gelderland en Overijssel hebben deze ontwikkelingen ook een warm hart toegedragen en ruimhartig ondersteund met onder andere subsidies uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Vanaf 1 maart kunnen ondernemers in Overijssel en Gelderland zelfs subsidie aanvragen via de nieuwe Smart Industrie subsidieregeling!

Al met al zijn heel veel bedrijven in onze regio dus smart bezig. Maar ook als je niets met smart industrie doet, kun je nog wel slim bezig zijn. Het smart zijn gaat vooral ook om het benutten van de kansen en mogelijkheden die geboden worden. En je realiseren dat je samen slimmer kunt zijn. De overheid stimuleert niet voor niks grote R&D-samenwerkingsprojecten.

Ik roep daarom alle ondernemers in het oosten van het land op te laten zien waar wij goed in zijn. Werk samen, ontwikkel, onderneem, benut de kansen die de overheid biedt, be smart! En als wij daarbij kunnen helpen, graag!

Wilt u in contact komen met Gerwin Knippenborg of wilt u zijn overige columns lezen? Kijk dan op zijn eigen columnisten pagina.

Delen via

Zoeken naar: