Kennisplatform voor Oost Nederland

Haal meer uit bestaande medewerkers!

Het is druk, hectisch druk. Leuk! Business is goed en je staat in de positieve groeimodus. Je bent blij. Het is nu alleen wel erg druk en de inmiddels uitgezette vacatures blijken moeilijk in te vullen. Wat nu?

Door het volle potentieel van de medewerkers te benutten, bespaar je als bedrijf niet alleen kosten, je maakt de organisatie productiever, winstgevender en succesvoller. Dat begint bij het halen van meer rendement uit het management.

Productiviteitstips vanaf internet:
‘STOP! Ga naar kwadrant 2 van de urgent/belangrijk-matrix van Steven Covey en richt je aandacht op denken, observeren en plannen’. En: ‘Met een training in ‘brein-leiderschap’ kun je tot een hoger bewustzijn komen waardoor je op een hoger niveau zult presteren’. Of: ‘Volg nu een cursus tijdmanagement.’

Grote kans dat je nu denkt: ‘Zal vast, klinkt reuze interessant, maar het werk moet wel NU af!’. Of: ‘Heb ik nu geen tijd voor, maar ik wil wel dat we als team meer productief zijn!’ Hoewel aangeboden oplossingen prima kunnen werken, sluiten ze vaak te weinig en te indirect aan op de dagelijkse praktijk. Ze moeten, hoe goed ook (bedoeld), nog passend en direct toepasbaar worden gemaakt.

Productiever worden tijdens het werk
Wat wel werkt: in de praktijk productiever worden door tijdens het werk doelgericht na te denken over de manier van werken en (kleine) dingen sneller en slimmer aan te pakken. Dat dit werkt weet ik uit onze dagelijkse praktijk, waarin wij op die manier werken en een tot ongeveer 40% hogere productiviteit binnen bedrijven weten te bereiken. Weliswaar niet van vandaag op morgen, maar wel binnen enkele weken waarbij je steeds productiever wordt.

Voor deze aanpak heb je het volgende nodig:
• Houd voortdurend focus op de te bereiken bedrijfsdoelen,
• Evalueer voortdurend de werkwijze en productiviteit (individueel en van de groep),
• Voed medewerkers dagelijks met hapklare tips en inzichten waarmee zij hun werkgewoonten in de dagelijkse praktijk kunnen ontwikkelen, en
• Stimuleer ze in het toepassen van bovenstaande punten.

Mijn vraag voor deze column: Wat doe jij om meer uit bestaande medewerkers te halen? <

Delen via

Zoeken naar: