Kennisplatform voor Oost Nederland
Thomas Boerrigter
Leap Senior Consultant

Help! Een fantastische impactvolle innovatie, maar (nog) geen geld

Veel start-ups en MKB’ers worstelen met het verkrijgen van financiering voor hun innovatie. Met name de fase waarin opgeschaald moet worden. Hier is vaak (veel) geld voor nodig. Ik neem jullie in deze column kort mee in het (hectische) proces van ons Life Science & Health (LSH) team dat – tijdens het schrijven van deze column – op het EIC AI platform een aanvraag voor meerdere miljoenen indient. Ter lering en vermaak.

Uitkomst onbekend

Yes! We mogen weer! Een ‘Go’ van onze klant om een EIC Accelerator te schrijven. Een wat? Ja, de EIC Accelerator is een Europees subsidieprogramma waar je zogenaamde blended finance kunt aanvragen: een combinatie van subsidie en/of lening voor het opschalen van impactvolle innovaties. Ook kan het worden ingezet om huidige markten radicaal om te gooien en nieuwe interessegebieden te bepalen. In Nederland hebben de afgelopen jaren organisaties als HY2CARE (3,6 miljoen euro), GATT Technologies (9,1 miljoen euro en HARDT BV (15,4 miljoen euro) financiering uit deze pot ontvangen. HARDT BV is wellicht het bekendst doordat deze is opgericht door winnaars van Elon Musk’s hyperloop-uitdaging.

Goed, terug naar ‘ons’ project. Een traject van enkele maanden. Eerst fase 1 doorkomen. Er wordt vanuit Leap een team opgesteld: één inhoudelijke specialist, één businesscase en één coördinator. Dan in verschillende iteraties samen met de klant werken naar het einddoel. Dit betekent een intensieve samenwerking om de innovatie bondig te beschrijven, maar ook een zogenaamde pitch deck maken – een presentatie van maximaal tien dia’s – en tot slot een videopitch waarin onze klant de aanvraag motiveert.

Yes, we zijn wederom uitgenodigd voor de volgende ronde!

Vallen en weer opstaan

Een volledig voorstel indienen is nog intensiever. Hetzelfde team gaat aan de slag om een volledig bedrijfsplan op te zetten. En met volledig bedoel ik ook echt volledig. Gedetailleerde informatie omtrent financiën en de structuur van het bedrijf mag niet ontbreken. Vele uren desk- en fieldresearch volgen, een tussentijdse beoordeling door de subsidieverstrekker volgt. Conclusie? Het project staat, maar additionele focus op de ‘Why’ (waarom doe je wat je doet?) maakt de slaagkans groter. Er wordt flink gezweet, de cutt-off date komt dichterbij. Enkele avonden doorwerken. Het hoort bij het vak van een subsidieadviseur…

Tot slot indienen op D-day, altijd spannend! Dit gaat via de AI-portal (ja echt, een artificial intelligence portal). Afhankelijk van wat je invoert, ontvouwt zich een vervolgvraag met (deels) ingevulde antwoorden. Met twee paar ogen ‘check, check, dubbelcheck’. Het is ingediend! Nu duimen of we de klant kunnen verblijden met ruim 6 miljoen euro. Zou fantastisch zijn, want de aanvraag betrof een handheld medisch apparaat om snel en accuraat bloedstolling te kunnen meten in de kritieke zorg. Wat ons betreft een must have!

Msc. T.A. (Thomas) Boerrigter

Managing Consultant bij Leap. The Innovation Agency

Delen via

Zoeken naar: