Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Hoe je van 11 topspelers een winnend team maakt

Vrijwel elke organisatie kent doelen, processen, taken en functies. Soms ingepakt in wat lauwwarme kernwaarden en een pakkende missie als strik eromheen. Keurig omschreven en vast omlijnd. Door een enorme behoefte aan duidelijkheid, grip en control, lijken veel organisaties meer op een atletiekbaan, dan op een speelveld. Iedereen blijft in zijn eigen baan en rent binnen de lijntjes zo snel mogelijk van A naar B met af en toe een horde.

Deze rare en onvoorspelbare tijd vraagt echter om wendbaarheid en zelf-startend vermogen binnen organisaties. Niet klakkeloos je taakomschrijving uitvoeren; niet blindelings het proces volgen; niet wachten tot je de opdracht krijgt. Maar doen wat het resultaat nodig heeft. Veel organisaties lopen vast, omdat ze elk risico willen uitsluiten en elke onzekerheid willen weg-managen. Dat maakt organisaties stram waar lenigheid gevraagd wordt; dat maakt medewerkers afwachtend waar initiatief nodig is; dat maakt mensen volgzaam waar eigenaarschap vereist is.

Om in een veranderlijke en onzekere tijd succesvol en relevant te blijven, is het essentieel dat het in je bedrijf niet alleen gaat over wat je doet, maar vooral wat er nodig is voor een goed resultaat en hoe je elkaar de bal toespeelt. Beschouw je werkgebied als een speelveld waarop je team succesvol moet zijn. Het werkt niet als je de bewegingsruimte van je spelers beperkt tot hokjes of banen. Het werkt pas als iedereen de ruimte heeft en de verantwoordelijkheid neemt om elkaar scherp en succesvol aan te spelen.

“Je gaat het pas zien als je het door hebt”

Om daarin beter te worden moet je trainen, doorspreken en doorselecteren. De drager weet immers zelf het beste waar de schoen wringt. Hoe ziet ons speelveld eruit? Welke strategie past bij ons? In welke league willen we spelen? Hoe bereiken we dat en welke speelstijl hoort daarbij? Hoe kunnen we elkaar nog beter in positie brengen? Welke kwaliteiten heb ik en hoe word jij graag aangespeeld? Spelen is trainen voor het onbekende. Hoe zorgen we dat we winnen en hoe worden we sterker van tegenslag.

Ook doorselecteren? Siebert & Wassink helpt organisaties te ontwikkelen en doelen te realiseren. Door Werving, Selectie, Assessment en Organisatieadvies. Buiten winnen, is binnen beginnen.

Delen via

Zoeken naar: