Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerard Hofmeijer
Financiering+ Financiering voor bedrijven, vastgoed en projecten

Hoe kies je ‘de juiste’ investeerder?

Ik snap heel goed dat je als ondernemer blij bent met eenieder die overweegt in jouw bedrijf te investeren. Toch is het af te raden om zomaar tegen de eerste de beste investeerder te zeggen: ‘welkom!’

‘Geld is geld, Gerard’. Nou, echt niet! Ik ken een startende internationale healthcare-ondernemer die  500.000 euro nodig heeft. Naar welke van de volgende twee opties zou jouw voorkeur uitgaan?

  1. 500.000 euro waarvan een oom heeft aangegeven (zijn bedrijf is verkocht) dat hij wel wil investeren in jouw bedrijf.
  2. 500.000 euro van een Indiase relatie waarmee je in contact bent gekomen en waarvan je inmiddels hebt achterhaald dat deze zeer goede ingangen heeft.


Aantrekkelijke rekensom

Kijk verder dan het geld! De enorme Indische thuismarkt, en de wens van de Indiërs om hun zorg op een hoger plan te brengen, leidt tot de rekensom 1 + 1 = 3. En deze Indische ‘partner’, die zelf levert aan circa 3000 ziekenhuizen, is ook nog eens het perfecte verkoopkanaal! Want Nederland heeft ‘maar’ 113 ziekenhuislocaties.

Je snapt dat je deze afwegingen alleen kunt maken wanneer je tijdig op zoek gaat naar geld. Wanneer je het geld nodig hebt, ben je in feite al te laat! ‘Maar’, zul je zeggen, ‘ik kan toch best met mijn oom beginnen?’ Dat betekent echter een extra tussenstap en, wellicht onnodig, een aandeelhouder meer aan boord. Trouwens, met familie moet je niet handelen!

Groot denken

Wat wij vaak zien is dat ondernemers te bescheiden over zichzelf en hun onderneming denken. Om ‘de juiste’ investeerder aan te trekken, moet je allereerst groot denken. Niet groot in de zin van: kijk mij eens! Maar groot in de zin van: waar wil ik met mijn onderneming naartoe? Ben je lokaal actief, dan is een Nederlandse investeerder prima. Ga je internationaal, dan zijn investerende partners vaak beter.

Groot denken is echter wat anders dan groot doen.Wanneer jij jouw onderneming op de wereldkaart wilt zetten, zal Azië jouw weg kruisen. Yuquan Wang, die voor Haiyin Capital in Peking werkt, zei het op de volgende veelzeggende manier: “The next Steve Jobs won’t come from China, but he’ll need Asia if he expects to build a global company.”

Op zoek naar ‘de juiste’ investeerder, of een financiering? Neem dan contact met ons op, zodat je eerste stap ‘de juiste’ is!

Gerard Hofmeijer
Managing Partner & Founder van Financiering+

Delen via

Zoeken naar: