Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Je hoeft niet gek te zijn om hier te werken, we trainen je!

Irritaties, spanningen, frustraties. In elke organisatie komen ze voor. Collega’s kunnen soms vreselijk op elkaars zenuwen werken. Het is natuurlijk ook niet echt natuurlijk: Je kiest een baan en een werkgever. Daar krijg je wildvreemde mensen bij, die zich collega noemen. Waarmee je meer tijd doorbrengt dan met je geliefden. Ze zijn de hele dag om je heen. Recht in je smoel, met al hun leuke en lelijke kanten. Dat is natuurlijk vragen om problemen en dat is maar goed ook. Volgens de bekende hersenwetenschapper Erik Scherder zijn lastige collega’s juist geweldig goed voor je brein. ‘Neurons that fire, are neurons that wire’. Vrij vertaald: door irritaties ontstaan nieuwe verbindingen in je hersenen. Een vervelende collega maakt niet je dag, maar wel je brein beter. We worden er dus wijzer en weerbaarder van.

‘Don’t fire my neurons, fire the morons!’

Dat is een logische eerste gedachte. Want, leuk hoor al die nieuwe verbindingen, maar geef me liever een leuke nieuwe collega! Een plezierige werksfeer is immers ook wat waard. Je zult altijd zien dat de vervelendste collega’s het langste blijven. Je kunt zelf wel vertrekken, maar bij je volgende baan krijg je ook weer van die wildvreemde en soms wereldvreemde collega’s cadeau. Voor je het weet ben je op de vlucht, van werkgever naar werkgever. Bij Siebert & Wassink komen we ze nogal eens tegen. De arbeidsmarkt-nomaden, die nergens lang genoeg blijven om echt succesvol te worden. Er is altijd wel een heks of hork, die dat onmogelijk maakte.

Verwonderen helpt altijd beter dan verwijten. Want wie de schuld aan de ander geeft, houdt zelf het probleem. Help mensen om vooral nieuwsgierig naar zichzelf te zijn. Wat is het precies, dat je zo irriteert? Waarom heb jij daar zo’n last van? Wat kun je zelf doen? Vaak blijkt die collega net iets teveel te hebben van een eigenschap, die jij zelf net iets te weinig bezit. Leren begint vaak met irriteren.

Vanuit Siebert & Wassink gebruiken we de Insights Discovery methodiek bij het verkennen én versterken van teams. Dat levert altijd winst op, in sfeer, samenwerking en succes! Ons devies: Maak nieuwe verbindingen aan, voor ze elkaar de hersens inslaan. En zoek je bij een volgende vacature naar een betere klik in kwaliteit of  persoonlijkheid, dan ondersteunen we je van harte met werving, selectie en assessments.

Delen via

Zoeken naar: