Kennisplatform voor Oost Nederland
Robert Heinst
Olympia Arbeidsmarkt

HR in 2024: maak hét verschil

Het jaar loopt ten einde, een moment om even stil te staan bij wat je gedaan hebt en hoe je impact hebt gehad. Maar ook bij wat ons volgend jaar staat te wachten. Wat zijn de plannen van het nieuwe kabinet voor de arbeidsmarkt? Een ding is zeker: in 2024 ligt de focus op goed werkgeverschap. Hoe blijf je als werkgever aantrekkelijk en hoe zorg je voor het welzijn en de ontwikkeling van je medewerkers? Dat betekent dat HR-professionals met veel thema’s bezig zijn. Ik noem er graag een paar.

Employer branding en employee experience Hoe onderscheid je je als werkgever? Met een goed verhaal én een fantastische ervaring. Ik verwacht dat aankomend jaar de aandacht verschuift van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden naar de employee experience. Naar de ervaring tijdens het werk. Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich verbonden voelen met je organisatie. Dat doe je door onder andere te luisteren naar hun behoeften en wensen, groei te stimuleren, open te communiceren en feedback te geven en krijgen.

Wat aandacht krijgt, groeit en bloeit Werkstress, verzuim, het zijn problemen die we willen voorkomen. De sleutel tot de oplossing ligt vaak in het kijken naar waar iemand energie van krijgt, wat iemands talenten zijn. En hoe je daar als werkgever ruimte aan geeft. Het loont om te investeren in activiteiten die medewerkers helpen hun stress te verminderen en algehele gezondheid te verbeteren.

Complementair team

Als je focust op ieders potentieel, mensen laat excelleren door ze aan te spreken op hun waarden en drijfveren, dan komen talenten tot bloei. Mensen willen een rol van betekenis hebben in je organisatie. Kijk naar wat iemand wel kan en hoe je die persoon kunt helpen. Dit maakt de organisatie sterker. In een complementair team leer je van elkaar, het leidt tot betere besluitvorming en brengt creativiteit. Een diverse, inclusieve cultuur is een cultuur waar iedereen zich thuis voelt.

Focus op de mens

Werving, onboarding en ontwikkeling van mensen lopen in 2024 naadloos in elkaar. HR kan in 2024 hét verschil maken in een organisatie. Digitale HR-tools helpen processen te versnellen. Van AI tot online leeromgevingen. Een goed fundament geeft meer tijd voor de mens en voor ieders talent. Zo ligt de focus steeds meer op proactiviteit en het creëren van interne waarde. Op een moderne werkomgeving gericht op innovatie, ontwikkeling, feedback en veerkracht.

Hoe maak jij het verschil in HR? Waar ligt jouw focus?

Robert Heinst
Ondernemer Olympia Oost-Nederland

Delen via

Zoeken naar: