Kennisplatform voor Oost Nederland
Maxim Boschman
Londen & Van Holland Loonbelasting

Inlenersaansprakelijkheid: de risico’s bij het inhuren van uitzendkrachten

Je leest het tegenwoordig overal: er is een schreeuwend tekort aan personeel. Volgens het CBS is de spanning op de arbeidsmarkt om te snijden. Vanaf het vierde kwartaal van 2021 zijn er voor het eerst sinds lange tijd meer vacatures dan werklozen, een trend die zich in 2022 alleen maar voortzet. De gevolgen hiervan lopen uiteen van lange wachtrijen en chaos op het vliegveld, tot het tijdelijk sluiten van horecazaken, tot minder treinen die rijden. De kans is groot dat ook u te maken heeft met de schaarste op de arbeidsmarkt.

In veel gevallen kan het inhuren van uitzendkrachten een oplossing zijn, mits uiteraard de aard van uw organisatie en de werkzaamheden zich daarvoor lenen. Dit is eenvoudig en ogenschijnlijk risicoloos: u betaalt een uitzendbureau, zij leveren en betalen de arbeidskrachten. Omdat het niet uw eigen werknemers zijn heeft u niets te maken met de afdracht van loonbelasting en premies. Maar klopt dit wel?

Aansprakelijk gesteld worden
U bent in principe natuurlijk niet verantwoordelijk voor de juiste inhouding en afdracht van loonheffingen ten aanzien van de ingehuurde uitzendkrachten. U kunt er echter wel voor aansprakelijk gesteld worden. Dit heet inlenersaansprakelijkheid en kan zich voordoen in geval de uitlener (het uitzendbureau) de verschuldigde loonbelasting, sociale zekerheidspremies en/of btw niet voldaan heeft, door bijvoorbeeld insolventie of faillissement.

Keurmerk
Er zijn mogelijkheden om het risico op inlenersaansprakelijkheid te beperken. Zo is het altijd raadzaam om een verklaring van betalingsgedrag van de uitlener op te vragen. Hiermee kunt u controleren of het uitzendbureau de aanslagen loonbelasting en btw betaalt en of er eventueel sprake is van uitstel van betaling. Ook kunt u controleren of het uitzendbureau SNA-geregistreerd en NEN-gecertificeerd is. Dit is een keurmerk voor bonafide uitzendorganisaties.

G-rekening
De meest bekende mitigerende maatregel is het gebruik van een G-rekening. De G-rekening is een geblokkeerde bankrekening op naam van de uitlener, die bedoeld is voor betalingen aan de belastingdienst. Voor het deel van de factuur dat u op de G-rekening van de uitlener stort, kunt u over het algemeen niet aansprakelijk gesteld worden. Tot slot heeft u als inlener een aantal administratieve verplichtingen waar u aan moet voldoen. Twijfelt u of, en in hoeverre, u risico loopt op inlenersaansprakelijkheid? Of bent u aansprakelijk
gesteld? Neem contact op met de loonheffingenexperts van Londen & Van Holland.

Delen via

Zoeken naar: