Kennisplatform voor Oost Nederland
Desly Elskamp
Leap. The Innovation Agency Consultant

Innoveren door lokaal samen te werken

De technische sector in Oost-Nederland is een grote aanjager voor innovaties in antwoord op maatschappelijke uitdagingen. Maar wat gebeurt er als deze uitdagingen (te) groot en complex blijken, blijf je dan zelf zoeken naar een oplossing of ga je de samenwerking aan?

Binnen Oost-Nederland zijn honderden technologiebedrijven gevestigd en ieder hebben ze hun eigen specialismen. Dit levert uiteraard prachtige ontwikkelingen op, maar uit onderzoek blijkt dat juist het combineren van expertise in complementaire consortia veelal leidt tot de meest impactvolle innovaties. Steeds meer beleid dat door overheden wordt opgesteld – Europees, Nationaal én regionaal – legt dan ook de nadruk op het stimuleren van zogenaamde crosssectorale samenwerkingen.

Dit ziet Leap in toenemende mate ook terug in nieuwe subsidieregelingen. Een prachtig voorbeeld is het subsidieprogramma ‘EFRO-Oost’, waarbij binnen de verschillende openstellingen subsidie kan worden aangevraagd voor de ontwikkeling van innovaties of de uitrol hiervan. Succesvolle aanvragen moeten aantoonbaar een cross-over hebben binnen ‘Prevention & MedTech’, ‘Sustainability & FoodTech’ of ‘Manufacturing & MaterialTech’. De overtuiging van de beleidsmakers is dat Oost-Nederland juist binnen deze thema’s hét verschil kan maken.

Oost-Nederlandse samenwerking

Mede door dit soort crosssectorale samenwerkingen ontstaan er krachtige consortia. Afgelopen periode heeft Leap een aantal van deze – volledig Twentse – consortia mogen ondersteunen bij het vormgeven van hun samenwerkingsprojecten. In sommige gevallen is het consortium al lang en breed bekend wanneer Leap aanschuift, maar vaak krijgt het consortium gaandeweg vorm. Een spannend proces voor alle projectpartners, want met wie deel je jouw expertise en met wie durf je een meerjarig, intensief project aan te gaan?

Toch blijken we hier in Oost-Nederland behoorlijk goed in en worden er telkens nieuwe samenwerkingen opgezet, leidend tot indrukwekkende en innovatieve resultaten. Binnen samenwerkingen worden er niet enkel sneller resultaten behaald, ook worden deze beter geborgd én gedeeld. Zo wordt een kennisinfrastructuur opgebouwd waar alle partners van profiteren, want alleen kan men blijven speuren naar een oplossing, samen kunnen ze er één ontwikkelen.

Desly Elskamp
Consultant bij Leap. The Innovation Agency

Delen via

Zoeken naar: