Kennisplatform voor Oost Nederland
Marcel Hielkema
VNO-NCW Midden Netwerken

Investeer in digitalisering

Online eten bestellen, online vergaderen, online (ver-)kopen, online evenementen. We doen de dingen tegenwoordig heel anders dan voorheen. In korte tijd hebben we veel geleerd en bereikt.  Ondernemers zijn er vol op ingesprongen en digitalisering is in een stroomversnelling geraakt.

Elke ondernemer zal het met me eens zijn: digitaliseren en innoveren is essentieel voor de toekomst van je onderneming. Toch is het voor (kleine) bedrijven best een grote stap om alle mogelijkheden die digitalisering biedt goed te benutten. Hierdoor blijven kansen op innovatie en groei liggen. Vaak ontbreekt het aan geld, tijd en kennis. Gelukkig zijn er in Oost-Nederland verschillende initiatieven om ondernemers te helpen ook in deze tijd te investeren in de toekomst.

MKB-deals
Zo zijn er eind november weer dertien MKB-deals toegekend, waaronder de MKB-deal Sm@rt Together in Arnhem-Nijmegen. Ondernemers in die regio kunnen met een MKB-voucher heel concrete hulp krijgen van andere bedrijven in de regio. Denk dan aan ‘hoe krijg ik mijn website op orde’ of ‘hoe bouw ik een webshop’?

Ook onderwijs en bedrijfsleven helpen ondernemers met innoveren. Via digitale werkplaatsen helpen studenten ondernemers op het gebied van online sales en marketing, conceptontwikkeling, data en (kantoor-)automatisering. Het mes snijdt duidelijk aan twee kanten. Studenten hebben op dit moment grote moeite om een stageplek te vinden. Op deze manier doen ze toch praktijkervaring op.

Innovatievraagstuk
En kent u ‘Smart door de crisis’ al? Kennisinstellingen (Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, ROC van Twente en Aventus) hebben hun krachten gebundeld in één loket waar uitdagingen en vragen van organisaties gekoppeld worden aan studenten. Als ondernemer, bedrijf of instelling kun je je innovatievraagstuk aanleveren.

Ik heb altijd geleerd dat je ook moet investeren in tijden dat het wat minder gaat. Misschien heb je nu wel de tijd en de mensen, maar niet de middelen. Wil je toch investeren in digitalisering en innovatie, vraag dan een groep studenten om met je bedrijf mee te denken. Of maak gebruik van een MKB-voucher om van collega-bedrijven te leren.

Marcel Hielkema
Voorzitter VNO-NCW Midden

Delen via

Zoeken naar: