Kennisplatform voor Oost Nederland
Erwin Agterhuis
Jonghuis Advies Energie

Investeer meer in wind

Je kunt niet leven van de wind, luidt het gezegde. Maar ik zeg: waarom eigenlijk niet? We geven in Nederland heel veel subsidie aan bezitters van zonnepanelen, terwijl we in mijn ogen veel meer zouden moeten investeren in windenergie. De zon is er lang niet iedere dag in ons land – slechts 80 tot 100 dagen; de wind is er daarentegen vrijwel dagelijks. En dat ook nog eens 24/7.

Met andere woorden: de wind is er bijna altijd.

Bij windmolens denken mensen altijd aan die grote dingen langs de snelweg of in een weiland. Mensen vinden ze vaak lelijk. Maar er zijn zat andere mogelijkheden om windenergie op te wekken.

Het probleem met zonne-energie is, dat je het alleen maar op bepaalde momenten op een dag, en dat ook nog alleen maar op zomerse dagen, opwekt. Je hebt hoge pieken tussen 12 en 15 uur, maar verder? Ik zie het bijvoorbeeld nog wel gebeuren dat je straks boetes krijgt als je meer opwekt dan gebruikt. Want terugleveren klinkt aardig, het zorgt wel voor een piek op het netwerk. Mijn advies bij zonnepanelen: leg zoveel neer als je zelf gebruikt.

En wat doen we dan in de winter? Dan wek je helemaal niets op. Daarvoor moet je dus op zoek naar alternatieven; en ik kom dan vanzelf uit bij de wind. Die hebben we in Nederland in overvloed. Laten we er dan ook van profiteren!

Je hebt tegenwoordig hele mooie, kleine windmolens. In de vorm van een fietswiel, bijvoorbeeld. Of een wintulp. Kleine turbines. Maar daar is geen subsidie voor, dus komt er ook geen massaproductie op gang. Terwijl het zeker voor Nederlandse begrippen juist hele mooie oplossingen zijn. Waarom zet onze regering daar niet vol op in? In plaats van het over-subsidiëren van lelijke zonneparken?

Ik denk zelfs dat heel veel mensen het juist wel leuk vinden om zo’n draaiend winddingetje te zien staan. Op het dak van een bedrijfsgebouw, bijvoorbeeld. Daar heeft toch niemand last van? En wat ook zo mooi is: met wind hoef je de hele infrastructuur niet compleet aan te passen. Veel minder dan met zonnepanelen.

Investeer daar in, overheid van Nederland. Dan kunnen we allemaal samen leven van de wind, hoe mooi is dat?

Delen via

Zoeken naar: