Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Je krijgt niet wat je wilt maar wat je bent

‘Never mind, I’ll find someone like you’. In de pure emotie waarmee Adele haar refrein inzet hoor je de moedeloosheid doorklinken. Dezelfde lijdzaamheid voelt menig werkgever wanneer het allemaal nét lekker loopt, tot één van je mensen de baan opzegt. Laat maar, ik zoek wel iemand anders. Maar waar en hoe vind je ‘zo iemand als jij’?

De spanning op de arbeidsmarkt is inmiddels zo hoog opgelopen, dat er meer vacatures dan werklozen zijn. Het is natuurlijk fantastisch nieuws dat we de coronacrisis zo snel en zo hard slopen. Anderzijds is het gebrek aan gekwalificeerde mensen een risico voor de kwaliteit en productiviteit van menige organisatie.

Als Siebert & Wassink merken we dat we er hard aan moeten trekken. Toch slagen we er nog steeds in om vrijwel elke vacature snel en succesvol in te vullen. Hoe? Dat is een beetje het geheim van de smid, maar we delen graag onze inzichten in vier V’s van vacaturevervulling:

Vindbaarheid, vertrouwen en vlotte teksten

Schrijf aansprekend en in normale taal. Nee, al die quasi-hippe kantoortermen horen daar niet bij. Die blinken uit in vaagheid. Normale taal spreek je bij de bakker als je een halfje bruin besteld. Zorg voor vindbaarheid en focus. Gratis platforms bieden faalgarantie en schakel nooit meer dan één bureau per vacature in.

Vooraf versterken is effectiever dan verrast worden door vacatures

Ga niet pas werven als je een vacature te vervullen hebt. Een advies in de categorie ‘doe geen boodschappen als je honger hebt’. Dan maak je namelijk meestal foute keuzes. Zorg dat je voortdurend met mogelijke kandidaten in gesprek bent, zeker voor je bedrijfskritische functies. Als je te lang wacht met versterking, wordt werkdruk een vertrekfactor.

Verwachting die klopt is beter dan verleiding die flopt

Vertel het eerlijke verhaal. Je bent geen Amazon, Apple of Alphabet. Dat is mooi, want dat maakt jouw bedrijf anders en waarschijnlijk voor veel mensen ook veel leuker om voor te werken. Wees zelfbewust maar klop het niet op. Het is gewoon een baan, geen BAE.

Vis eens in een andere vijver
Als je anno 2021 nog steeds blijft hengelen in de vijver van standaarddiploma en dito branche-ervaring, blijf dat dan vooral doen en blijf mopperen dat er zo weinig geschikte mensen zijn. Hire character, train skills. Zoek mensen met de juiste persoonlijkheid en train ze met alles wat je in huis hebt. Dan krijg je ‘zo iemand als jij’.

Johan Siebert
Siebert & Wassink

Delen via

Zoeken naar: