Kennisplatform voor Oost Nederland

IT vakmensen naar de Achterhoek

Smart Industry is het thema van de Achterhoek en met initiatieven als de Smarthub Academy zijn we met elkaar bezig om het bedrijfsleven klaar te maken voor de toekomst. Productie, inkoop en verkoop vinden straks niet meer plaats zoals het nu gebeurt. De rol van internet is hierbij een belangrijke factor en je ziet nu bedrijven nadenken over hoe ze hiermee om moeten gaan. Of misschien beter gezegd, hoe ze hiermee kansen kunnen creëren voor zichzelf om in de toekomst (ook) sterk te staan.

In gesprekken die ik met ondernemers voer, merk ik dat het onderwerp internet en IT vaker door hen naar voren wordt gebracht. Onlangs nog sprak ik een eigenaar van een groot maakbedrijf die mij de vraag stelde: ‘Moet ik nog investeren in productiepersoneel of kan ik beter een eigen IT afdeling opzetten?’ Mooi voorbeeld is ook 24/7 TailorSteel dat plaatstaal producten levert en software developers zoekt. Maar in veel bedrijven is IT nog het domein van een systeembeheerder; een afdeling die zich bezighoudt met de strategische rol en kansen van IT zie je zelden.

Een dag geen internet en ook productiebedrijven kunnen het merken. De meest voor de hand liggende reden is dat het kantoorpersoneel niet meer kan e-mailen of surfen, maar ook machines worden steeds vaker verbonden met internet. Voor onderhoud of voor het uitlezen van data, waarmee de operator (op afstand) acties kan ondernemen. Of de logistieke afdeling die zendingen klaar zet en online aanmeldt om opgehaald te worden.

Het belang van IT is dus groot. Hoe gek is het dan dat wij als Achterhoek nog maar zo weinig IT studenten aan ons weten te binden? In maakbedrijven vind je nauwelijks studenten met een IT achtergrond en dat moet volgens mij veranderen. In samenwerking met onder meer de Hogeschool Arnhem-Nijmegen ben ik bezig met het opzetten van een IT HUB, waardoor IT studenten wel de mogelijkheid krijgen om in een maakbedrijf een opdracht te doen. Meer over deze IT HUB binnenkort in dit magazine.

Voor het maakbedrijf is deze HUB dé manier om IT projecten te kunnen starten op een veilige manier. Maar zeker ook om in contact te komen met hun personeel van de toekomst. De Achterhoek als kweekvijver voor IT professionals die hun bijdrage willen leveren aan succesvolle maakbedrijven.  Dat lijkt mij een mooi streven.

Wilt u in contact komen met Jurgen Rutgers of wilt u zijn overige columns lezen? Kijk dan op zijn eigen columnisten pagina.

Delen via

Zoeken naar: