Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerwin Knippenborg
Knippenborg Subsidieadvies Subsidieadvies

De kers op de WBSO-taart

Als er iemand jarig is, dan is het een goed gebruik dit te vieren en de jarige even in het zonnetje te zetten. Daarom wil ik jullie kennis laten maken met de WBSO (Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk), hét stimuleringsinstrument van de Nederlandse overheid. Want de WBSO bestaat 25 jaar. Tijd voor een feestje!

Hoe ziet het WBSO-feestje eruit?

De WBSO is een subsidie die technisch nieuwe ontwikkelingen bij bedrijven stimuleert. Je krijgt niet alleen 32% van je (R&D) loonkosten vergoed, maar ook je materiaalkosten voor deze ontwikkeling worden met 32% gesubsidieerd. Ik ken slechtere feestjes!

Wanneer ben je welkom op het WBSO-feestje?

Je kunt in aanmerking komen voor de WBSO als je bezig bent met technische ontwikkelingen die ‘nieuw zijn voor jouw onderneming’. Dus je hoeft geen ‘rocket science’ te bedrijven. Dit betekent dat jouw product- of procesontwikkeling al snel in aanmerking kan komen voor de WBSO-subsidie. Dat zou dus ook heel goed van toepassing kunnen zijn op jouw automatisering- of robotiseringsproject. Ik kom helaas nog steeds bedrijven tegen die deze subsidie niet benutten. En dat is zonde, want wie wil nu een goed feest (lees: geld) mislopen?

WBSO-afterparty: de Innovatiebox

Wat het WBSO-feestje nog mooier maakt, is dat de Nederlandse overheid er sinds 2010 een hele mooie ‘winstverdubbelaar’ aan heeft toegevoegd met de innovatiebox. Als MKB’er krijg je met jouw WBSO-beschikking automatisch toegang tot de afterparty van de WBSO: de innovatiebox. Met deze belastingfaciliteit betaal je slechts 7% belasting (vanaf 2020: 9%) over de rendementen die je met de WBSO-ontwikkelingen hebt behaald. Met andere woorden: je betaalt een stuk minder winstbelasting. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een afspraak maken met de belastingdienst en vastleggen welke winst je hebt behaald dankzij de WBSO-projecten.

Oké, ik geef toe dat dit iets makkelijker gezegd is dan gedaan. En dat blijkt ook wel uit de laatste evaluatie van de innovatiebox. De miljarden die de overheid aan de innovatiebox uitgeeft, gaan voor 80% naar het groot bedrijfsleven in Nederland. En dat begrijp ik ergens wel, want tot een overeenkomst met de belastingdienst komen vergt nogal wat tijd en inzet.

Maar toch wil ik hierbij de MKB’ers van Nederland dringend vragen om het WBSO-feestje en de innovatiebox afterparty te bezoeken. Want deze winstverdubbelaar kan echt de moeite waard zijn. De afspraken die je maakt, gelden namelijk wel meteen voor vijf jaar.

En als je dan echt geen tijd hebt om naar de innovatiebox afterparty te gaan, zet dan wel bij de uitgang een vinkje bij de uitnodiging voor de forfaitaire innovatiebox. Je mag dan standaard 25% van jouw winst toerekenen aan de innovatiebox (tot maximaal € 25.000), zonder enige onderbouwing. Ik noem dat de kers op de WBSO-slagroomtaart!

Gerwin Knippenborg
Directeur Knippenborg Subsidieadvies

Delen via

Zoeken naar: