Kennisplatform voor Oost Nederland
Tine van Knijff-van Hijum
Noordvrouw Journalistiek

LinkedIn versus het huisstijlhandboek

Op LinkedIn kwam ik een bericht tegen waarin iemand zich beklaagde over het feit dat dit medium steeds meer op Facebook gaat lijken. Dat mensen berichten delen over een overleden familielid, hun mening over een opvallend nieuwsbericht, of een visie over een maatschappelijk onderwerp, werd door hem niet gewaardeerd.

Ik vind dat niet zo erg. Toegegeven, op LinkedIn hoef ik niet per se vakantiefoto’s tegen te komen. Maar als iemand deelt dat hij bezig is met een actie voor een goed doel, of een nieuwsbericht deelt met de reactie ‘eindelijk gebeurt er eens wat!’, stoort mij dat niet. Integendeel: het zegt iets over de maatschappelijke betrokkenheid en gedrevenheid van die persoon.

Als ik me voorbereid op een interview check ik het LinkedIn-profiel van de persoon met wie ik in gesprek ga. Als daar meer op staat dan alleen bedrijfsberichten, is mijn interesse gewekt: wat beweegt deze persoon? Waar loopt hij warm voor?
Teleurstellend is het soms dat een communicatieafdeling een tekst waarin ik persoonlijke noten of een nieuwsgierig makende anekdote heb verwerkt, met rode strepen retourneert. ‘Past niet bij onze huisstijl’, ‘is niet relevant voor dit onderwerp’. Snap ik. Maar ik interview ménsen en die hebben nu eenmaal een persoonlijkheid. Juist hun eigenschappen en ervaringen maken hen geschikt voor hun functie en organisatie.

Van het eerste uur

Kortgeleden interviewde ik een man die, na twintig jaar geleden een bedrijf in zonne-energie te hebben opgericht met een compagnon, als werknemer bij dat bedrijf was blijven werken. Hij is de ‘vliegende kiep’: weet alles, doet alles. Het idealisme waarmee ze destijds het bedrijf oprichtten, is nog volop aanwezig. Juist dát onderscheidt dit bedrijf in zonne-energie – waar er inmiddels zoveel van zijn – van anderen. Deze man dráágt het verhaal. Het zou dom zijn dit niet in de tekst te laten doorsijpelen.

Aanbellen

Op LinkedIn zit ‘ie volgens mij niet. Maar als ik voorbij grote loodsen zonder zonnepanelen rijd, denk ik vaak aan hem. Want hij vertelde: ‘dan wil ik zó graag aanbellen en vertellen over zonnepanelen!’ Mocht hij dat zo op LinkedIn zetten, dan zou ik het lezen. En als hij vol enthousiasme zou delen dat de plaatselijke voetbalclub nu óók panelen heeft, zou ik blij voor hem zijn.

Ik vind LinkedIn een prettig medium. Het geeft organisaties en werknemers een extra podium, waarop je best iets van jezelf mag laten zien. Die persoonlijke noot, daar kan echt geen huisstijlhandboek tegenop.

Tine van Knijff-van Hijum
Hoofdredacteur Kijk op Uitgevers

Delen via

Zoeken naar: