Kennisplatform voor Oost Nederland
Claudi van der Vegt
Leap

MedTech in Oost-Nederland

Een spray voor het kunnen vernevelen van medicatie, of zelfs vaccins. Een sneltest voor virusdetectie (zoals SARS-CoV-2). De ontwikkeling van een cryotherapie cabine voor het verminderen van medische klachten. Zomaar een greep uit enkele gave, innovatieve Life Sciences & Health (LSH) klantprojecten die in regio Oost-Nederland actief zijn.

Door de jaren heen heb ik veel succesvolle projecten begeleid. Hierdoor zie ik welke kenmerken projectideeën nodig hebben om uit te groeien tot succesvolle projecten. Behalve een gedreven visie en uithoudingsvermogen zijn naar mijn mening een aantal aspecten cruciaal.

De impact van het project moet bijvoorbeeld aansluiten bij maatschappelijke relevantie. Er moet voldoende draagvlak zijn. Dit kan soms wat lastig te bepalen zijn doordat bij hele innovatieve (disruptieve) ideeën de markt zich er vaak nog niet van bewust is.

Daarnaast moet je je zien te omringen met samenwerkingspartners om een sterk ontwikkelteam te vormen en de uitrol in de markt te faciliteren. Tenslotte moet er voldoende (aanvullende) financiering zijn om verschillende fases in het project te kunnen bekostigen. Knip het bijvoorbeeld op in specifieke haalbaarheidsvragen (MIT, €20k), productontwikkeling (MIT/OP Oost, max. €2 miljoen), visievorming en implementatie van zorgtechnologie ((pré)SET, €50k – € 750k), doorontwikkeling en uitrol (EIC Accelerator, max. €15 miljoen), tot het ontwikkelen van je medewerkers (SLIM/MKB!dee, max. €200k).

Oost-Nederlandse sneltest

Een mooi voorbeeld: het ViraPOC-project. Samen met Micronit hebben we in 2020 gewerkt aan het vormen van een consortium en het opstellen van een succesvolle aanvraag binnen het OP Oost programma. In gezamenlijkheid hebben wij enkele spraakmakende lokale partijen samengebracht: D’Andrea & Evers Design, Elect High-Tech Electronics, Holland Innovative, Micronit Microtechnologies en NYtor. Het ViraPOC-project heeft hiermee een bedrag van € 1,1 miljoen ontvangen voor de ontwikkeling van een sneltest voor virusdetectie, om grote uitbraken zoals COVID-19 te voorkomen. Dit gaat internationaal grote impact teweegbrengen.

Kortom, het blijft fantastisch en inspirerend om impact te kunnen creëren met actuele projecten die van grote invloed kunnen zijn voor de maatschappij!

Claudi van der Vegt
Senior Consultant bij Leap. The Innovation Agency

Delen via

Zoeken naar: