Kennisplatform voor Oost Nederland
Marcel Hielkema
VNO-NCW Midden Netwerken

Met de neus op de feiten gedrukt

Onlangs was ik samen met 20 ondernemers, leden van VNO-NCW Midden, op inspiratiereis. Dit jaar was de bestemming Silicon Valley, thuis van de grootste technologiebedrijven zoals Apple en Google en de locatie van de Golden Gate Bridge (overheen gefietst!) en Alcatraz (ontsnapt!). We bezochten o.a. de Nederlandse tech start-up, Zededa, die ons meenam in de wereld van edge technologie en venture capital. Op het consulaat werden we bijgepraat over zaken doen in de VS en we raakten geïnspireerd door de visie van Nederlandse hotelketen CitizenM op de hotellerie.

Ook onderdeel van het programma was een mini-cursus Artificial Intelligence door Jans Aasman, een voormalige professor van de TU Delft die al 18 jaar een bedrijf runt in San Francisco. Een enorm interessant kijkje in de (nabije) toekomst. Tevens bezochten we de kantoren van Uber en hadden we naast een rondleiding een gesprek met een van de software developers die al sinds het begin daar werkt. Je kan van alles over het bedrijf vinden, maar er valt heel wat te leren over hoe zij naar disruptie kijken.

Maar wat ons allen is bijgebleven, was het enorme verschil tussen rijk en arm in de stad. Aan de ene kant kun je met een goed idee enorm veel geld ophalen voor een bedrijf dat niet of nooit winst zal maken en worden er hele hoge salarissen betaald voor (startende) softwareprogrammeurs. Maar aan de andere kant leven er ook heel veel mensen op straat die geen onderdeel uitmaken van The American Dream. Doordat er zulke hoge salarissen betaald worden is alles drie keer zo duur als in Nederland en zijn huizen niet te betalen voor mensen met een normaal salaris. Omdat vervolgens een sociaal systeem ontbreekt leven – in een van de grootste economieën ter wereld – veel te veel mensen onder de armoedegrens.

En ja, dit wisten we natuurlijk wel een beetje van Amerika, maar door zo’n reis word je weer met je neus op de feiten gedrukt. Er is dankzij technologie ongelofelijk veel mogelijk en er valt veel geld mee te verdienen, maar dit brengt ook verantwoordelijkheid mee. Laten we er hier dan ook voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen en dat er voor diegene die dat niet zelfstandig kunnen, een vangnet is.

Delen via

Zoeken naar: