Kennisplatform voor Oost Nederland
Robert Heinst
Olympia Arbeidsmarkt

De achterdeur dichthouden

Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de werknemers bezig is met bij- of omscholing om zich voor te bereiden op de toekomst van werk. Verontrustender nog vind ik dat uit de cijfers blijkt dat de bereidheid er wel is, maar dat werkgevers te weinig stimuleren. Werk aan de winkel dus!

Om- en bijscholen moet veel hoger op de agenda van bedrijven komen. De vraag naar werk overstijgt het aanbod in veel sectoren. Een van de oplossingen is investeren in eigen medewerkers. Ruimte voor bij- en omscholing maakt je als werkgever weerbaar bij plotselinge veranderingen en je werknemers blijven wendbaar, productief en langdurig inzetbaar. Bovendien maak je het werken voor je personeel stukken interessanter. Medewerkers kunnen zichzelf blijven uitdagen, ontwikkelen en groeien. En niet minder belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt: je medewerkers zijn geïnspireerd aan de slag, waarmee je ze duurzaam aan je verbindt.  

Dikke auto, vet salaris

Jonge talenten aantrekken is niet eenvoudig, ze behouden nog minder. De nieuwe generatie gaat niet meer voor een grote auto en ook salaris is ondergeschikt. Ze hebben oog voor duurzaamheid, willen flexibiliteit, streven zinvol werk na en willen uitgedaagd worden. Plezier, vrijheid en autonomie. Ze willen blijven ontwikkelen. Zorg er dus voor dat jouw bedrijf dat ook kan bieden en ondersteun ook jong talent bij hun carrièreontwikkeling.

Korte leertrajecten

De opmars van opleidingstrajecten die bijdragen aan de instroom, doorstroom en duurzame inzetbaarheid juich ik toe. Ook bij Olympia ontwikkelen we praktijkgerichte opleidingen voor schaarsteberoepen, zoals operators, chauffeurs, digital marketeers en monteurs duurzame energie. We spelen met behulp van data-analyses in op wat nu, maar vooral in de toekomst nodig is. Zo kunnen we direct anticiperen als de vraag in de markt ontstaat.
Werkgevers doen er goed aan vooral korte leertrajecten te stimuleren. Het is laagdrempelig voor zowel de huidige als toekomstige werkpopulatie. Want ook jongeren willen snel aan de slag en kiezen steeds vaker voor een kort traject, waarna ze zich verder ontwikkelen in de praktijk.

Investeer dus in je mensen en laat hen doen waar ze goed in zijn. Door met je medewerkers in gesprek te gaan over waar ze gelukkig van worden en wat ze willen met hun carrière. Zo creëer je werk van betekenis!

Robert Heinst

Ondernemer Olympia-vestigingen
Lichtenvoorde, Doetinchem, Haaksbergen, Hengelo en Zevenaar

Delen via

Zoeken naar: