Kennisplatform voor Oost Nederland
Marcel Hielkema
VNO-NCW Midden Netwerken

Ontdekkingsreis

Zomer. Voor velen hét moment voor wat broodnodige ontspanning. Van de 12,8 miljoen Nederlanders die op vakantie gaan, trekken er 9,5 miljoen naar het buitenland*. Waar je ook komt, in welk deel van de wereld dan ook, de kans om er een landgenoot te treffen is groot. Die avontuurlijke aard heeft ons veel gebracht. VOC, Hanzesteden, ik hoef het je niet uit te leggen.

Nog steeds is Nederland groots in handel en export; de samenleving plukt er dagelijks de economische vruchten van. Willen we de concurrentiekracht van het bedrijfsleven op hoog niveau houden, dan vraagt dat om een uitstekend systeem van export- en investeringsbevordering. In Oost-Nederland werken we hieraan, samen met provincies Gelderland en Overijssel en andere betrokkenen. We stellen concrete actie- en activiteitenagenda’s op voor ondernemers, we organiseren bijeenkomsten en jaarlijks een ledenreis naar buitenland.

Dit jaar gaat de ondernemersreis naar Riga en Helsinki. Mochten Letland of Finland toevallig op je export-wensenlijstje staan, dan raad ik je aan in september mee te gaan met deze unieke vijfdaagse reis, waar we mooie inhoudelijke programmaonderdelen afwisselen met culturele hoogtepunten. Ook als deze landen niet op je lijstje staan een interessante optie trouwens! Blijf je toch nog even in buitenlandse vakantiesferen.

Om ondernemers te helpen bij het realiseren van hun exportplannen heeft VNO-NCW onlangs het landelijk platform NLinBusiness geïntroduceerd. Dit platform bundelt alle informatie over internationalisering en is daarmee een handige vraagbaak als je op zoek bent naar kennis, evenementen en een netwerk dat je verder kan helpen. Maak er gebruik van!

Internationaliseren kan natuurlijk ook door samen te werken met bedrijven of organisaties in het buitenland. De EU biedt goede kansen. In oktober brengen we met leden een bezoek aan de European Week of Regions and Cities (EWRC) in Brussel, een jaarlijks terugkerend vierdaags evenement, dat aan regio’s en steden uit heel Europa de kans biedt om te laten zien hoe zij bijdragen aan het scheppen van groei en werkgelegenheid.
De EWRC, die in 2018 ruim 6.000 deelnemers trok, is het grootste evenement voor regio’s en steden in de wereld en hét evenement om je regio, stad of bedrijf in Europa op de kaart te zetten. Als je belangstelling hebt om aan te sluiten bij dit bezoek, neem dan even contact op met het verenigingsbureau van VNO-NCW Midden in Apeldoorn.

Wat je zomerplannen ook zijn: ik wens iedereen een fijne tijd, veel plezier en goede zaken!

Marcel Hielkema
voorzitter VNO-NCW Midden

Delen via

Zoeken naar: