Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Over: Hoe je altijd moet blijven bewegen om in de zon te blijven.

“Ik zit niet op de schopstoel hoor…” Een veel gehoord cliché in ons vakgebied van werving, selectie en ontwikkeling. Vaak van een voorzichtig oriënterende sollicitant. Wat bedoeld wordt: ik ben niet desperaat op zoek, ik hoef niet persé weg, mijn baan staat niet op de tocht. Ik ben niet wanhopig…

Is het gewoon ‘hard to get’ spelen, of steekt er ergens nog een stuk schaamte achter uit een ver vervlogen tijd? Toen mensen pas gingen solliciteren wanneer ze op straat kwamen te staan en werkgevers het volledig voor het zeggen hadden op de arbeidsmarkt. ‘Goede vaklui zijn niet op zoek naar werk, die zijn aan het werk’ werd toen hardop gezegd.

“De keuze om te gaan begint bij de wens om op te staan.”

De schopstoel was oorspronkelijk een strafwerktuig voor vagebonden in de middeleeuwen. De veroordeelde werd met handen en voeten gebonden op een soort wipstoel weggeslingerd om daarna voor honderd jaren uit de stad en haar rechtsgebied te worden verbannen. Tegenwoordig heeft de schopstoel een figuurlijke betekenis. Wie op de schopstoel zit kan elk moment ontslagen worden. De persoon in kwestie is dus niet meer zeker van zijn of haar baan en loopt een enorm risico. Geen werkgever is op zoek naar een ‘vagebond’ en niemand loopt warm voor een wanhopige sollicitant.

In mijn visie ben je te laat met in beweging komen wanneer je eenmaal op die schopstoel terecht komt. Ook als je niet erg ambitieus bent, moet je blijvend bewegen en ontwikkelen: In vorm blijven, job-fit zijn en door-ontwikkelen. Iedereen die stopt met leren is oud, of je nu twintig of tachtig bent. De wereld van werk verandert voortdurend en steeds sneller. Organisaties bewegen mee om relevant te blijven. Mensen ontwikkelen zich om de juiste stevigheid, scherpte en souplesse te behouden. De afstand tussen uitstekend en uit-de-tijd is soms korter dan je denkt.

Of je nu groeit in je huidige functie, een vervolg stap zet binnen de organisatie, een overstap maakt naar een nieuwe werkgever of zelfs in een totaal andere ‘league’ gaat spelen: zorg dat je in beweging en ontwikkeling blijft. Niet gejaagd of gedwongen maar doordacht en gericht. Zet zorgvuldige en doelbewuste stappen in je eigen loopbaan. Soms kan een ontwikkelassessment van Siebert & Wassink daarbij helpen. Soms is het die bijzondere vacature die in je hoofd blijft spelen.

Don’t be hard to get. Be hard to keep and impossible to forget!

Delen via

Zoeken naar: