Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Over: hoe we kijken door onze ogen, maar zien vanuit onze overtuigingen.

Vlak voor het eindsignaal, werd het alsnog 1-0. Het geluk van de koploper of het geloof in een kampioenschap? De overtuiging dat het kán is bepalend voor onze actie. Alles wat we zijn, komt voort uit onze overtuigingen. Gedachten die we hebben over onszelf of de wereld om ons heen. Of we daarin kansen zien of juist gevaren. Dat beeld speelt een cruciale rol in onze approach van een situatie. Als je in jezelf gelooft, ben je meer geneigd om door te gaan als het moeilijk wordt. Om te blijven proberen, zelfs als je tegenslagen krijgt. Daarmee heb je een grotere kans op een goed eindresultaat. Het omgekeerde is ook waar: beperkende overtuigingen zijn een rem op ons succes. Bij elke gebeurtenis, sturen onze gedachten en gevoelens ons gedrag. Ons gedrag heeft gevolgen op gebeurtenissen, die dus vaak overeenkomen met wat we zelf al dachten. 

Gedachten sturen gedragingen

Kun je alles bereiken zolang je er maar hard genoeg in gelooft? Nee zo werkt dat niet. Zelfs de sterkste mindset maakt het leven niet 100% maakbaar. Soms is de tegenslag te groot of de tegenstander te sterk. Dan word je verslagen. Het omgekeerde is echter wel waar: zonder overtuiging is de kans op succes nihil. Begin dus nooit aan een uitdaging als je niet gelooft dat je succesvol zult zijn.

Iedereen kent wel belemmerende patronen vanuit beperkende gedachten: onze onzekerheden. ‘Kan ik dit wel, vinden ze me wel aardig, vindt de klant mijn oplossing wel goed of de prijs niet te hoog?’ Stel je gaat naar een feestje waar je niemand kent. Je gedachten kunnen zijn: ‘met wie moet ik praten en waarover? Misschien vinden ze mij wel saai of vragen ze zich niet af wat doet die hier?’ Je gedachten kunnen ook zijn: ‘Die mensen willen vast weten wie ik ben, want mij kennen ze nog niet; er zijn altijd wel een paar leuke mensen; sterker nog: daar ben ik er zelf ook één van.’  Of je nu het ene denkt of juist het andere: je zult altijd gelijk krijgen.

Vanuit Siebert & Wassink helpen we teams om een winnende mindset te ontwikkelen. Daarbij maken we gebruik van de krachtige kleurentaal van Insights Discovery. Dat geeft een platform om met andere ogen naar het team te kijken. Het toetsen van onze eigen overtuigingen, om elkaar sterker, scherper en succesvoller aan te spelen. Ook kampioen worden? Bekijk het maar! Met andere ogen…

Delen via

Zoeken naar: