Kennisplatform voor Oost Nederland
Marcel Hielkema
VNO-NCW Midden Netwerken

Perspectief

In Nederland hebben we alles op alles gezet om het coronavirus onder controle te krijgen en om – veilig en verantwoord – te functioneren binnen de anderhalve meter samenleving. En dat is beloond.

Voor enkele sectoren blijft het nog afwachten wanneer zij weer open mogen of economische gas bij kunnen geven en helaas weten we dat een aantal bedrijven het niet zal redden, ondanks de financiële steunpakketten van de overheid. Maar ik zie ook dat – tot nu toe – de corona-routekaart versneld wordt afgelegd en het vertrouwen in de economie weer toeneemt, met ook aandacht voor wat wel kan.

De protocollen opgesteld door de branches vormen het speelveld voor ondernemers in de anderhalve meter samenleving. VNO-NCW, MKB Nederland en het Rijk hebben protocollen en praktijkvoorbeelden verzameld en beschikbaar gesteld op www.mijncoronaprotocol.nl. Belangrijk vind ik, want protocollen bieden houvast. Zoals ook het noodmaatregelenpakket met NOW, TOG en TOZO verlichting biedt. Regelingen die aan het begin van het jaar nog niet bestonden en nu niet meer weg te denken zijn.

Protocollen en financiële steun helpen om de economie weer op gang te krijgen, maar wat pas echt zoden aan de dijk zet is het aanpassingsvermogen van het bedrijfsleven. Als voorzitter van VNO-NCW Midden spreek ik dagelijks ondernemers uit diverse sectoren en hoor ik hoe zij kansen en mogelijkheden zien om overeind te blijven of nieuwe verdienmodellen te vinden. Zij zijn meester in omdenken en zelf perspectief scheppen.

Ik ken inventieve voorbeelden van horecazaken die take away en drive through-oplossingen bedenken, drive-in bioscopen, festivaltenten die als pop-up glampings worden ingezet, een stomerij die overgaat op desinfecteren van kleding, productiebedrijven die in korte tijd switchen naar het maken van gezichtsmaskers. Dat tekent de bereidheid om te innoveren en vooruit te denken en toont de kracht van ondernemers.

Voor veel ondernemers zijn dit lastige tijden, maar met de combinatie van financiële steun, protocollen om veilig te werken en aanpassings- en innovatievermogen moet het ons lukken om hier doorheen te komen!

Marcel Hielkema
voorzitter VNO-NCW Midden

Delen via

Zoeken naar: