Kennisplatform voor Oost Nederland
Claudi van der Vegt
Leap

‘Plato: De noodzaak is de moeder van de uitvinding’

Onder druk van de pandemie en de huidige aanstormende recessie is er veel veranderd. Leidt een crisis tot versnelling van innovatie? Houden de innovaties stand? Of keren we straks weer terug naar het oude stramien? Wat moeten we doen om de goede initiatieven te behouden voor de toekomst?

De komende jaren zet de vergrijzing door. Zo zijn er in 2014 1,7 miljoen méér 65-plussers en ruim 200.000 méér 90-plussers. Het aantal mensen met dementie zal in 2040 verdubbelen naar 620.000. Even schrikbarend is de over 10 jaar voorspelde 1,4 miljoen (doorgaans oudere) kankerpatiënten. Ons toekomstperspectief is onderzocht: 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie, een vergelijkbare proportie van mannen krijgt kanker. De realiteit is dat zelfs zónder deze grimmige cijfers ons huidige zorgsysteem onder druk staat. Om onze (groot)ouders de zorg te bieden die ze verdienen zal in 2040 ruim een kwart van de werkende bevolking in de zorg moet werken.

Tijdens crisissituaties worden innovatietrajecten versneld om gevolgen van de crisis te temperen. De coronapandemie is hier een goed voorbeeld van. Onder het piepen en kraken van zorgstelsels zijn er geweldige uitvindingen gedaan. Goedgekeurde vaccins kwamen binnen een jaar beschikbaar, iets waar we normaal gesproken een decennium op moeten wachten. Er werden zelfs gimmicks op de markt gebracht als UV-ontsmettingsrobots en geautomatiseerde injectiearmen.

Een out-of-the-box oplossing voor het onder druk staande zorgsysteem werd tijdens het TechMed Event door professor Operations Management in Healthcare, Prof. dr. Ir. Erwin Hans besproken. Het zorgsysteem kan namelijk, gebaseerd op statistische analyse, véél efficiënter ingericht worden. Een geweldige kans om zorgkwaliteit onderbouwd te optimaliseren. Tóch passen we dit nog niet toe. Voor veel technologie en kennis geldt: de techniek en de infrastructuur zijn er al, de grootste belemmering voor implementatie is de mindset van de eindgebruiker.

Health/innovatiehubs bieden hiervoor de uitkomst door kwaliteiten vanuit verschillende hoeken te bundelen en een passende oplossingsstrategie op te stellen. Daarnaast biedt de in Q2 2024 verwachte openstelling ‘(Gedeelde) Test- en Demonstratiefaciliteiten’ ook de financiering om de adoptie van nieuwe technologie in de maatschappij te versnellen. Samenwerking verbindt en versnelt, het vergroot de kans op een effectieve marktbenaderingsstrategie en succesvolle implementatie bij de eindgebruiker.

Delen via

Zoeken naar: