Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Regisseur van je eigen succes… en dat van je opvolger

Krakkemikkig en kapot krabbelde de zevenvoudig F1-kampioen uit zijn stuiterende Mercedes. De laatste kilometers van Baku waren letterlijk te hobbelig om fit de finish te halen. Exact zes maanden eerder streed dezelfde Hamilton nog voor het kampioenschap, ineens was het een oude man. In de sport hoef je je eigen opvolging niet te organiseren. Je wordt vanzelf ingehaald door de aanstormende generatie.

Hoe anders is dat als DGA in je eigen onderneming. Daar moet je zelf je opvolging initiëren en regisseren. Een typische ondernemer buffelt pakweg dertig jaar met enorme toewijding, trekkracht en tijdsinspanning. Alles in dienst van het bedrijf en niets is teveel. Totdat de pijp leeg raakt. Dan moet er een opvolger komen. Soms op doktersadvies. Soms omdat ondernemers zelf aanvoelen dat het anders moet.

Zo’n ondernemer wil loskomen van de voortdurende druk; niet meer elke dag stuiterend over de baan, altijd op hoge toeren en vol gas; niet meer wakker liggen van verhoogde prijzen, vertrekkende mensen, verzakende debiteuren of verdampende markten; weer licht en lucht krijgen voor de creativiteit als ondernemer; nog een veelbelovend plan afstoffen of gewoon wat meer tijd om van het geluk te genieten. Dan begint de zoektocht naar een opvolger.

Gek genoeg moet daarvoor vaak buiten de deur worden gezocht. Zelfs als de onderneming over prima management beschikt, is er intern zelden iemand écht gekwalificeerd om de positie van de DGA over te nemen. De ondernemer is toch altijd de gangmaker: hij of zij kent het bedrijf als geen ander, is gewend om aan alle touwtjes te trekken en bemoeit zich overal mee. Succesvolle mensen binnen de onderneming hebben zich daarop ingesteld. Ze zijn geselecteerd, gevormd en gegroeid in de rol van tweede rijder. Ze kunnen prima racen en winnen ook weleens, maar worden zelden kampioen.

Organisatie versterken

Je bent regisseur van je eigen succes en als DGA ben je dat ook van je opvolger. Daar komen onze drie expertisegebieden ‘organisatieadvies, werving & selectie en assessments’ optimaal samen. Vaak worden de hobbels in de weg te belastend, terwijl het spel nog veel te leuk is om het stuurtje zomaar over te geven. Dan is het versterken van de organisatie veel effectiever dan het vervangen van de ondernemer.

Geen snelle wisseling van de wacht, maar een gefaseerde overgang naar een nieuwe rol met de juiste mensen in je team. Niet de sleutels overdragen en je terugtrekken, maar je juist intensief en constructief bezighouden met je opvolger en diens succes. Je bemoeien met je eigen zaak!

Johan Siebert
Siebert & Wassink

Organisatieadvies, Werving & Selectie, Assessments

Delen via

Zoeken naar: