Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Soms is het gras bij de buren groener omdat het nep is

‘Kies een baan waar je van houdt en je hoeft nooit meer een dag in je leven te werken’, luidt een platgeplaatste motivatietekst op LinkedIn. Het past in het tijdsgewricht van alles moet altijd leuk zijn, instant beloningsprikkels en FOMO: Fear Of Missing Out.

Dat laatste verwijst naar het gevoel dat anderen meer fun hebben, een toffer leven leiden en leukere dingen beleven dan jij. Dat ‘ik-moet-dit-ook-gevoel’ wordt versterkt door sociale media. Het maakt mensen onrustig, onzeker en ongelukkig. Het leidt tot een continue ‘ik-mag-niks-missen-stress’ die mensen uitput of keuzes doet maken die niet echt bij hen passen.

Corvee is oké

Zelfs als je werk 100% jouw passie is, je elke dag als een raket uit je bed springt; positief, gedreven en klaar om er weer met volle kracht tegenaan te gaan, dan nog is het soms ook gewoon werk. Elk werk kent minder leuke kanten, de rotklusjes: corveé! Het zijn niet de meest inspirerende taken, maar voor een topresultaat moeten ze met evenveel liefde, zorg en aandacht worden uitgevoerd.

Iemand die beweert nooit meer één dag te hebben gewerkt, liegt, is lui of levert prutswerk. Rotklusloze banen bestaan niet. Ook niet bij de buren. Dat je leven en je werk alleen maar ‘passion, party en pleasure’ moeten zijn, is voor velen een dwangmatige ziekmaker geworden. Werkgeluk komt niet voort uit de afwezigheid van rotklusjes.

Gewoon gelukkig zijn

Het zou niet verkeerd zijn als we wat vaker ‘gewoon gelukkig zijn’ met het werk dat we hebben, in plaats van het voortdurend op zoek te zijn naar een volgend Utopia. Minder leuke taken en dagen horen er gewoon bij. Je kunt daaruit overigens wel degelijk voldoening en motivatie halen. De beloning van het bereikte doel; doordat je discipline, drive en doorzettingsvermogen had om je ‘corvee’ met zorg en toewijding af te ronden. De moeilijkste wegen leiden vaak naar de mooiste bestemmingen.

Geluk zit niet in dingen die je doet, maar in hoe je ze ervaart. Het is onzin om te denken dat als je van je werk houdt, het geen werk meer is. Maar om geweldig werk te leveren moet je er wel een beetje van houden.

Delen via

Zoeken naar: