Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Soms vind je je bestemming op de weg die je nam om ‘m te omzeilen

Het is zomer. We trekken er op uit om de wereld te verkennen. Bezoeken de tuinen van Versailles of de duinen van Vlieland. Struinen door een historische stad of een vergeten boerengat. Nieuwe belevenissen leveren interessante verhalen op. Veel vakantiegangers kiezen een bestemming en plannen zorgvuldig hun reis. De echte avonturier propt wat kleren, een tandenborstel en een paspoort in de rugzak en vertrekt zonder vastgestelde bestemming of reisplan.

Op de geplande reis willen we vooral geen verrassingen. De hotelkamer of camping moet zijn zoals op de foto’s, de reis moet vlot verlopen en ook het weer moet lekker meewerken. Opdat onze verwachtingen worden waargemaakt en we zorgeloos kunnen genieten.

De avonturier zoekt juist het onbekende op. Er is altijd wel een slaapplaats en of het eten lekker is, weet je pas als je het geprobeerd hebt. Zo niet, dan gewoon morgen een ander dorpje. Er komt altijd wel iets leuks op je pad. De moeilijkste routes geven de mooiste reisverhalen.

In loopbaanverhalen zijn meestal dezelfde patronen te herkennen, Sommige mensen hebben een heel duidelijk doel voor ogen. Ze leren en werken, stap voor stap, aan hun carrière. Anderen beginnen gewoon een boeiende studie en kiezen werk dat toevallig op hun pad komt.

Het één is niet persé beter dan het ander. Elke keuze heeft wel gevolgen voor je reis of loopbaan. Zo moet de uitstippelende reiziger accepteren dat de werkelijkheid niet altijd gelijk is aan de verwachting. Als je alles vooraf plant kan het frustrerend zijn wanneer het heel anders uitpakt. De avontuurlijke reiziger komt er aan het einde van de reis soms achter dat de échte hotspots gemist zijn.

Want als je de kansen pakt die toevallig op je pad komen, kun je achteraf spijt krijgen, omdat je de mooiste plekken niet hebt gezien. Wanneer je je vakantie of loopbaan minutieus uitstippelt, kun je behoorlijk van het pad raken, bij een onverwachte omleiding.

Annika: ‘Zo komen we nergens’. Pippi: ‘Natuurlijk wel, ergens komen we altijd’.

Een combinatie van beiden kan ook. Wél een helder doel, geen dichtgetimmerd reisschema. Er bestaan immers geen rechte paden naar je bestemming. Bij Siebert & Wassink hebben we alle assessment- en loopbaaninstrumenten in huis, om de richting en routes te bepalen die het beste bij jou passen. Met een loopbaan-assessment wordt het in elk geval een succesvolle zomer en een zonnige toekomst. Weet jij al waar je heen gaat?

Delen via

Zoeken naar: