Kennisplatform voor Oost Nederland
Mariska Cubuk
Advizius Specialist Inclusief en Sociaal Ondernemen

Stoïcijnse Mindset

Deze week las ik het boek ‘Drive – train je stoïcijnse mindset’ van oud-plaatsgenoot en Olympisch kampioen Mark Tuitert. Via Mark leer ik dat de Stoïcijnen de nadruk legden op het accepteren van de realiteit en het onderzoeken van je eigen oordelen en gedachten. Laat je gemoedstoestand niet afhangen van het resultaat. Je hebt wel invloed op je eigen instelling en prestatie, maar niet altijd op die van anderen. Leg dus de nadruk op wat jij wél kunt controleren. Ik geef eerlijk toe, met mijn karakter kan ik af en toe nog wel wat leren van die Griekse filosofen.

In mijn dagelijkse praktijk probeer ik zoveel mogelijk impact te realiseren bij werkgevers in Nederland. Impact op het gebied van inclusief en sociaal ondernemen. Dat gaat met vallen en opstaan. Soms maken we kleine stappen en soms gaat het met zevenmijlslaarzen. Maar altijd met vast doel voor ogen. Want ‘als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig’, aldus filosoof Seneca.

Natuurlijk ben ik teleurgesteld als ik in de nieuwste kwartaalrapportages van het UWV lees dat het aandeel personen uit de doelgroep banenafspraak, dat betaald aan de slag is, nog steeds blijft steken op 53%. De krappe arbeidsmarkt zou toch écht moeten helpen het tij te keren, maar ik ken mijn limiet. Mijn invloed reikt niet tot macroniveau, dus daal ik maar weer even af naar microniveau. Als ik volgende week een presentatie geef voor directie en management van een grote opdrachtgever nadat ik hun bedrijfsprestaties meetbaar heb gemaakt samen met HR en inkoop. Dan zie je gebeuren dat inzicht zaken helder en transparant maakt en mensen inspireert en motiveert. Daar ontstaat de verbinding om samen nieuwe stappen te zetten en daar haal ik mijn drive vandaan.

Ik kan dit verhaal natuurlijk niet afsluiten zonder nog even te benadrukken dat de stoïcijnen ook hameren op het ondernemen van actie. We kunnen er mooi over praten, maar de echte test van karakter schijnt door in je acties. Dus werkgevers die nog moeten beginnen met het zetten van stappen op het gebied van inclusief en sociaal ondernemerschap: het is een kwestie van stoïcijnse mindset!

Delen via

Zoeken naar: