Kennisplatform voor Oost Nederland
Richard Temmink
Centrum voor Bedrijfsopvolging Begeleiden van ondernemers

Strategisch scenario-advies ter voorkoming conflicten

Conflicten komen in vele situaties, vormen en gradaties voor. Als conflicten niet worden opgelost, dan kunnen zelfs op zich kleine conflicten uitgroeien tot door-etterende, ondergrondse veenbranden die onvoorspelbaar en onverwacht heftig kunnen uitbreken, ofwel escaleren tot uit de hand lopende ruzies waar partijen zich ingraven. En dan gaan die conflicten heel vervelende problemen geven, zowel binnen familiebedrijven als bij bedrijven met meerdere aandeelhouders.

Het oplossen van een conflict is als een reis. Als je de verkeerde weg neemt krijg je nooit het beoogde resultaat, hoe mooi en geweldig die weg ook is. Om een conflict op te lossen zijn er meerdere wegen te bewandelen. Kies heel zorgvuldig welke weg je neemt, want dat bepaalt in hoge mate het resultaat.

Uit internationaal en Nederlands onderzoek blijkt steeds weer dat ondernemers, (zakelijke of privé-) partners en ondernemende families en ondernemingen niet tevreden zijn met de huidige standaardoplossingen als gerechtelijke procedures, vooral door de hoge kosten, de lange tijdsduur, het openbare karakter en de onvoorspelbaarheid van een juridische uitspraak.

Het blijkt dat het tijdig herkennen van een mogelijk sluimerend conflict of irritatie eigenlijk het moment is om het bespreekbaar te maken. Indien we reeds in de escalatiefase zitten komen we altijd in een conflictsituatie terecht waarbij er vaak een zwaar juridisch conflict volgt met vergaande consequenties, zowel financieel als in de onderlinge verhoudingen.

Kortom: bereid je voor net als tijdens een reis, zonder navigatie kom je tenslotte nergens meer.

Tijdig het probleem herkennen, strategisch advies inwinnen en een of meerdere adviseurs mee laten denken in scenario’s kan je erg helpen om een toekomstig conflict op voorhand te voorkomen.  Wil je hier meer over weten dan kun je uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen.

Richard Temmink

Managing partner Centrum voor Bedrijfsopvolging

Delen via

Zoeken naar: