Kennisplatform voor Oost Nederland
Claudi van der Vegt
Leap

Twente excelleert in innovatief MedTech ecosysteem 

Hoe ziet een wereld eruit waarin het testen op gezondheidsparameters gewoon thuis kan, vlak voor een gezamenlijk uitje of sportwedstrijd? Vaccinaties zonder gebruik van naalden? Medicijnen tegen een virus die via een neusspray verneveld kunnen worden? Het wonderlijke is: de technologie bestaat al, waardoor deze werkelijkheid dichterbij is dan je denkt.

Een ondernemende universiteit en hogeschool, een aantrekkelijk start-up klimaat en MedTech-giganten die zich vestigen in de regio. Ook de langverwachte MedTech Factory zal zich in Enschede gaan vestigen. Twente kan echt gezien worden als de MedTech hotspot van Nederland of zelfs Europa.

Maar wat maakt nou dat deze regio bij uitstek een geschikte locatie is waardoor medisch-technische bedrijven zich hier willen vestigen? In een eerdere column in dit magazine liet mijn collega zien dat er rondom Eindhoven en Delft fors meer wordt geïnvesteerd in innovatieprojecten en dat juist Twente achterblijft in het benutten van subsidiegelden.

Wat Oost-Nederland echter uniek maakt is het gehele ecosysteem dat in de afgelopen vijftig jaar is ontstaan. Alle benodigde faciliteiten voor de gehele productwaardeketen zijn in de regio aanwezig, gepaard met de ondernemende mentaliteit om wetenschap te combineren met business. Inspirerende voorgangers, succesvol of niet, die bereid zijn om te delen met collega-ondernemers.

Daarnaast boosten partners in het ecosysteem, zoals het TechMed Center en Novel-T, innovatie met programma’s op maat: Groeiversneller, Investor Readiness Programs etc. Ook spelen subsidieprogramma’s vanuit de regio een rol in het stimuleren van de kracht van de regio: samenwerking van onderzoekers met industrie en zorginstellingen.

Toekomstperspectief
Het periodiek testen op COVID wordt nu langzaam afgebouwd. Maar wat als dit de nieuwe standaard is en deel gaat uitmaken van onze samenleving? Kunnen we dan wereldwijd onnodig overlijden van mensen voorkomen en economische schade minimaliseren? Hoe dan ook heeft het ecosysteem van Oost-Nederland alles in huis om hier een oplossing voor te vinden.

Geld zal hierin een grote rol spelen. Een goede funding strategie is van wezenlijk belang, waarbij financiering wordt aangevuld met subsidies, om zo voldoende werkruimte te creëren, maar ook de drempel wordt verlaagd voor investeerders om in te stappen. Zo blijft Oost-Nederland strategisch flexibel en kunnen bedrijven gebruik blijven maken van de support van het ecosysteem.

Claudi van der Vegt
Senior Consultant Leap. The Innovation Agency

Delen via

Zoeken naar: