Kennisplatform voor Oost Nederland
Tine van Knijff-van Hijum
Noordvrouw Journalistiek

Uit je schulp, niet erin!

De coronacrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zorgen voor een economische realiteit waar we niet aan gewend zijn. Een glazen bol hadden we al nooit voorradig om in de toekomst te kunnen kijken, maar inmiddels is er veel meer niet voorradig. Het is lastig daarop beleid te maken. Waar wél beleid op te maken is, is onderscheid maken tussen kopzorgen en zichtbaarheid.

Veel ondernemers hebben de neiging om in hun schulp te kruipen als het moeilijker wordt. De blik wordt intern gericht: hoe zorgen we ervoor dat we het redden? Hoe komen we aan personeel, grondstoffen en andere materialen? De buitenwereld wordt gezien als de boosdoener, de buurman waarmee fijn was samengewerkt is ineens weer de concurrent.

Marketing staat niet meer bovenaan de agenda, want ‘we hebben wel andere zaken aan ons hoofd’. Fout. Kopzorgen zijn nooit een reden om onzichtbaar te worden. Wat heb je aan je onderneming als iedereen vergeet dat je er bent? Als de orders die je nu aan het uitvoeren bent afgerond zijn, en ineens blijkt dat er geen nieuwe opdrachten klaarstaan?

Denken in mogelijkheden

Tijdens de coronacrisis werd het verschil tussen échte ondernemers en ‘zij die bij de pakken neerzitten’ pijnlijk duidelijk. Omdenken, aanpakken, aanpassen: vol energie werden her en der bedrijfsprocessen omgeturnd. Werden investeringen gedaan in plaats van het spaarbankboekje angstig te bewaken. Oplossingen en mogelijkheden werden benut, fondsen en subsidiepotten aangeschreven. Deze ondernemers zijn anno 2022, oorlog en al, nog steeds de meest flexibele en de meest innovatieve.

Potten met geld

Voor onze magazines spreek ik regelmatig overheden en fondsbeheerders die maar niet begrijpen dat ondernemers hun weg naar de extreem goedgevulde ‘potten met geld’ niet weten te vinden. Zowel regionaal, provinciaal, nationaal als Europees zijn er miljarden te verdelen. Kom met een plan, al is het nog maar een idee. Zoek de samenwerking op, trek die buurman aan zijn jasje: je zit in hetzelfde schuitje, wat is er samen te bedenken?

Energie

Wat je ook doet: kruip niet in je schulp. Vertel waar je mee bezig bent, welke plannen je ontwikkelt, wat jouw klanten en relaties dit jaar van jou mogen verwachten. Ondernemers die energie geven, krijgen dat terug. Dat er bij jouw organisatie iets nieuws en spannends gaande is, wordt opgemerkt. Maar alleen als jij dat meldt. Kruip juist nu niet in je schulp, spring eruit en maak wereldkundig dat jij en jouw mensen de mouwen opstropen. Er is niets aantrekkelijker dan positieve energie.

Tine van Knijff-van Hijum
Hoofdredacteur Kijk Op Uitgevers


Delen via

Zoeken naar: