Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Verlanglijst

Buiten is het guur, binnen knispert het haardvuur. Sint heeft het land alweer verlaten, kerst komt eraan. December is traditioneel de tijd van verlanglijstjes. Met mooie cadeaus, wensen voor elkaar, goede voornemens en plannen voor het nieuwe jaar. Goede mensen! Die staan bij menig werkgever op de wensenlijst. Er is volop werk; de arbeidsmarkt is krap en goede mensen zijn schaars. Wat je op de vacaturelijst echter nog te vaak ziet, is de vraag naar het schaap met vijf poten.

Goede mensen! Die staan bij menig werkgever op de wensenlijst. Er is volop werk; de arbeidsmarkt is krap en goede mensen zijn schaars. Wat je op de vacaturelijst echter nog te vaak ziet, is de vraag naar het schaap met vijf poten. Dat is niet alleen onrealistisch en onhaalbaar. Het is ook onnodig en onwenselijk. Immers: waar ligt de uitdaging voor je nieuwe collega als deze alles al onder de knie heeft? Maak daarom van een vacature geen verlanglijst, maar een focuslijst. Wat moet je vanaf de start in huis hebben en wat kan iemand leren in de functie? Om de prioriteit te bepalen, rangschik je de gewenste 5 poten naar hoe belangrijk ze écht zijn. Vervolgens bepaal je ook hoe makkelijk of moeilijk het is om deze aspecten te ontwikkelen. Een nieuwe taal aanleren is bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger dan een nieuw talent ontwikkelen. De optelsom bepaalt de prioriteit van het selectiecriterium. Vaak is dit een logische uitkomst:

1. Karakter en mentaliteit
2. Talent en potentieel
3. Drive en ambitie
4. Kwaliteiten en competenties
5. Expertise en ervaring
6. Kennis en opleiding
7. WVVPK

‘Hire character, train skills’, luidt het devies. En WVVPK? Dat is alles ‘wat verder van pas komt’ in de functie, de organisatie of markt waarin je actief bent. Dat kan van alles zijn: het hebben van een goed netwerk, representatief zijn, fulltime beschikbaarheid, in de omgeving wonen, etc. Ook hierin wordt de prioriteit bepaald door hoe cruciaal deze criteria écht zijn. En hoe mogelijk of onmogelijk het is om er een mouw aan te passen of ze eigen te maken. We helpen je graag om de juiste keuzes te maken. Met assessments, advies en werving & selectie. We wensen je mooie feestdagen en de beste mensen voor 2024!

We helpen je graag om de juiste keuzes te maken. Met assessments, advies en werving & selectie. We wensen je mooie feestdagen en de beste mensen voor 2024!

Johan Siebert
Siebert en Wassink

Delen via

Zoeken naar: