Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerard Hofmeijer
Financiering+ Financiering voor bedrijven, vastgoed en projecten

Wanneer is genoeg informatie, genoeg?

“Gek word ik ervan, Gerard. Nu willen zij een SWOT-analyse hebben van onze key suppliers. Ik dacht dat het hier om ons ging!”

Regelmatig spreken wij ondernemers, die na wekenlange besprekingen klagen dat het geen bal opschiet. Na een eerste enthousiaste reactie lijkt de investeerder meer en meer risicomijdend te worden. En hoewel wij ondernemers waarschuwen voor dit moment, dringt het dan pas door. Uiteraard kunnen wij deze conclusie niet voor elke investeerder trekken. Sommigen verrassen zelfs ons (positief)!

Mensen- en zelfkennis houden je rustig!

Een investeerder werkt enkel met geld van, ja, van wie eigenlijk? Is het eigen geld, of is hij of zij een investment manager die ook verantwoording moet afleggen?

Hoe ‘goed’ jouw idee ook is, veel investment managers denken toch eerst aan het volgende.
Kan ik 1: dit plan voorleggen aan “de investeerders” en 2: kunnen zij vragen stellen waar ik het antwoord nog niet op weet?

Met andere woorden: heb ik als investment manager mijn dossier op orde? Niemand wil graag voor onprofessioneel worden gehouden, ook een investment manager niet.

En aan de andere kant?

Aan de andere kant hebben we de ondernemer, die leeft op basis van aannames. ‘Ik verwacht dat de markt dit gaat doen’, is dan ook geen vreemde uitspraak. Of ‘dit is de oplossing’, vast wel eens gehoord!

Het zijn deze mensen die moeten samenwerken en het project voor “de investeerders” moeten verdedigen. Een (lichte) vorm van irritatie ontstaat dan gauw. Vaak aan de ondernemerszijde.

Hopeloos, is dat de uitkomst?

Nee, hoor! De ondernemer dient zich te realiseren dat de partij met geld een totaal andere is! Soms veeleisend, maar zeker mee te dealen als je dit in je achterhoofd houdt. Zij hebben het geld en jij hebt dat nodig. Hoe kun jij dan de investment manager helpen, zodat het dossier compleet is?

Misschien een goed (later) voornemen voor 2023! We gaan ons wat minder ergeren en proberen om ons meer in de ander te verplaatsen. Investeren is (ook) samenwerken!

Verlopen op dit moment de gesprekken met jouw financiers en/of investeerder(s) moeizaam? Heb jij het idee dat je er niet uit gaat komen?

Neem dan contact met ons op!

Gerard Hofmeijer
Managing Partner & Founder van Financiering+

Delen via

Zoeken naar: