Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerard Hofmeijer
Financiering+ Financiering voor bedrijven, vastgoed en projecten

Wat doen we met de ‘vuile was’?

Vandaag gaat het over de spreekwoordelijke ‘vuile was’. In het geval van een bedrijf gaat het dan in 7 van de 10 gevallen om financiën. Volgens online encyclopedie encyclo.nl betekent het originele spreekwoord ‘de vuile was buiten hangen’ het volgende: ‘je praat niet over onaangename zaken met een buitenstaander’. Let op het woord ‘buitenstaander’! Want of je je bedrijf nu verkoopt of op dit moment (financiële) problemen kent, er zijn minder ‘buitenstaanders’ dan je wellicht denkt. 

Jaren geleden las ik een blog van een overnameadviseur. Deze adviseerde om de verkoop van een bedrijf zo lang mogelijk geheim te houden voor de medewerkers. Ik vroeg me direct af welk bedrijf er verkocht zou worden. Want als jij in staat bent om alles geheim te houden, dan heb ik zo mijn vragen over de medewerkers! Zouden ze zichzelf nog nooit de vraag hebben gesteld: ‘wanneer gaat onze werkgever het bedrijf verkopen, want er zijn geen opvolgers?’ Dat betekent echter niet dat je meteen maar alle ‘vuile was’ buiten hangt! Als bestuurder is het óók jouw taak om de rust te bewaren. Maar als jij als ondernemer al maanden loopt te zweten op een herfinanciering en jouw medewerkers het tijd vinden voor een loonsverhoging, zul je weinig begrip ontvangen voor jouw verzoek om op de kleintjes te letten.

En mijn klanten en leveranciers dan?

Ook jouw klanten en leveranciers zijn niet achterlijk! Bij de laatste offertebesprekingen legde je wel heel veel nadruk op de vooruitbetaling. En met hun geautomatiseerde systemen zien leveranciers in één oogopslag dat jouw betalingstermijn is opgerekt.

Zoals gezegd, en dat is mijn bescheiden mening, ga je de ‘vuile was’ niet buiten hangen, omdat er geen nieuws is op het industrieterrein. Wel ga je met de partijen praten die jou kunnen helpen. Of, wanneer zij het niet weten, jouw probleem mogelijk groter kunnen maken! Nee, niet iedereen zal daarin meegaan. Sommigen zullen hun eigen belang vooropstellen. Het voordeel: wanneer de storm is gaan liggen, weet je welke leveranciers je wel of niet moet uitnodigen.

Gerard Hofmeijer

Managing Partner & Founder van Financiering+

Delen via

Zoeken naar: