Kennisplatform voor Oost Nederland
Hans Tragter
Tragter Groep uit Neede Brandbeveiliging

Een woningbrand heb je zelf in de hand

De feestdagen staan weer voor de deur. Kaarsjes aan, iedereen maakt het weer gezellig thuis. We herkennen het allemaal. Gewoon dóen natuurlijk, maar waar vuur is, kan brand ontstaan. Kortom, pas altijd op met vuur in en rond het huis.

Ter illustratie eerst enkele cijfers. De Brandweeracademie heeft onlangs over een periode van tien jaar een aantal fatale woningbranden onderzocht. De cijfers ervan heeft ze recent gepubliceerd. Vanwege de zeggingskracht deel ik ze graag met u.

  • Bij 404 woningbranden zijn 437 mensen omgekomen.
  • In eerste instantie waren er daarbij weliswaar 74 personen gered, maar deze personen zijn helaas alsnog door inademing van rook overleden.
  • Fatale woningbranden worden het vaakst ontdekt door de buren (28%) of door omstanders/voorbijgangers (27%).
  • Bij slechts 18% wordt een brand door de bewoner zelf ontdekt, vaak dankzij een rookmelder.
  • 60% van de branden ontstaat door menselijke handelen, zoals roken, kaarsen en klussen.
  • Bij 20% van de branden was sprake van een ondeugdelijke installatie, of technische storing aan een apparaat.
  • Bij 25% van de woningbranden was een rookmelder aanwezig, waarvan bijna 20% van de rookmelders niet functioneerde.
  • Globaal waren er drie oorzaken voor het falen van de rookmelder: de batterij was verwijderd (‘Hij piepte…’), de rookmelder was verkeerd geplaatst (zodat de rook niet goed in de melder komt) en de rookmelder hing niet in de risicogebieden.

Veel van deze cijfers en feiten herken ik. Mijn collega’s en ik treffen regelmatig brandgevaarlijke situaties aan bij mensen thuis, maar ook bij bedrijven. Wat me opvalt is dat we het meeste brandgevaar simpel kunnen voorkomen. Gewoon met de aanschaf van een rookmelder. Maar daarmee bent u er nog niet: zorg ook dat deze op de juiste locatie hangt en vervang elk jaar de batterij. Maar bovenal, wees voorzichtig met open vuur.

Ik hoop dat ik u – mede door deze column – toch even op de harde feiten heb kunnen drukken. En mocht u nog vragen hebben, mijn collega’s en ik staan u graag te woord.

Rest mij u hele fijne feestdagen en brandveilige dagen toe te wensen.

Delen via

Zoeken naar: