Kennisplatform voor Oost Nederland
Arnold Poelstra
Ernst & Young Belastingadviseur

Zijn alle pandjesbazen ‘graaiers’?

Bij het lezen van Het Financieele Dagblad viel mijn oog op een artikel over Blackrock. Een Amerikaans private equitybedrijf dat op ‘grote’ schaal in Nederland panden voor de verhuur heeft aangeschaft om deze te verhuren. Het artikel kopte met de tekst: ‘Blackrock geeft toe; wij betalen nog geen belasting in Nederland’.

Dat bekt lekker. Mijn oog viel er tenslotte ook op, maar ik heb een excuus. Als fiscalist heb ik wegens beroepsdeformatie meer dan gemiddelde belangstelling voor verhalen waarin de belastingheffing een rol speelt. Vol verwachting klopt mijn hart: wat voor truc zou Blackrock uitgehaald hebben om dit voor elkaar te krijgen?
Helaas, niks trucs: ze maken gewoon geen winst in Nederland. De financieringsrente en de renovatiekosten van de aangekochte woningen zijn voorlopig hoger dan de huuropbrengst.

Kaaimaneilanden
In het artikel werd vervolgens uitgebreid aandacht geschonken aan het feit dat de woningen  gefinancierd zijn via één of meer vennootschappen op de Kaaimaneilanden. Dat lijkt voor ons heel exotisch, maar voor Amerikanen is dat ‘om de hoek’. De gemiddelde rente die Blackrock zegt te betalen op deze intercompany-leningen bedroeg in 2021 1,5%. Het is dus niet zo dat op grote schaal de Nederlandse heffingsgrondslag werd uitgehold door exorbitant hoge rentes te betalen aan een laag belaste concernvennootschap op de Kaaimaneilanden. Kortom; vanuit fiscaal oogpunt een storm in een glas water.

Publiciteitshetze
Het artikel lijkt exemplarisch te zijn voor een soort publiciteitshetze die gevoerd wordt waar het gaat om investeerders in panden. In de inkomstenbelasting worden beleggers verguisd omdat ze, in plaats van negatieve rente te betalen aan banken, alternatieven hebben gezocht voor hun spaarsaldi. Ze worden uitgemaakt voor ‘graaiers’ in de discussie rondom reparatie van box 3. Brengen beleggers hun bezittingen onder in een BV, dan is er kritiek op de box 2 heffing. Men ‘verstopt’ het vermogen in deze BV (zie het interview met Jesse Klaver onlangs in de Volkskrant) en dat mag ook niet (meer).

Wat moeten we dan? Wat mij betreft in elk geval ophouden met tendentieuze krantenkoppen over sociaal onrecht dat uitgevochten wordt over de rug van de fiscale wetgeving. 

Arnold Poelstra
Partner bij Ernst & Young Nederland

Delen via

Zoeken naar: