Kennisplatform voor Oost Nederland
Johan Siebert
Siebert & Wassink HR Adviesbureau

Zonder goede opvolger bouw je aan een toekomst zonder toekomst

‘Stel dat je geen zoon had gehad, had je hem dan ook als opvolger gekozen?’ De stilte aan de keukentafel duurde pijnlijk lang. Het uiteindelijke antwoord was zorgvuldig en tweeledig. De gekozen oplossing daarmee ook.

‘There is no success without a successor.’ Maar het vinden van de geschiktste bedrijfsopvolger blijkt vaak het lastigste besluit in de loopbaan van een DGA. Schrikbarend veel bedrijfsovernames mislukken, de cijfers lopen uiteen van 70% tot 85%. Zo’n ‘flopvolging’ is overigens niet voorbehouden aan het MKB. In de politiek zien we dramatische opvolgingscrises, zoals die zich bijvoorbeeld deze maanden voltrekt binnen het CDA. Dat leidt altijd tot verlies.

Ook in de sport kennen we kroonprins-fiasco’s. Na vier kampioenschappen onder De Boer, zakte Ajax onder diens opvolgers Bosz en Keizer steeds verder weg, totdat zij pas onder Tukker Ten Hag de weg omhoog hervond. Sindsdien hoeven de Amsterdammers alleen nog zelf bestek mee te nemen naar de jaarlijkse picknick; schalen en bekers zijn er voldoende.

Juiste profiel
Maar wat als Erik deze zomer vertrekt naar een topclub uit een grotere competitie? Wie mag het stokje dan overnemen? Het selecteren van een geschikte opvolger begint niet met het zoeken naar de juiste man of vrouw, maar met het bepalen van het juiste profiel. Scherp krijgen wat de toekomst vraagt, hoe het bedrijf naar het volgende level komt en welke kwaliteiten daarvoor essentieel zijn.

In veel familiebedrijven worden belangrijke beslissingen genomen op basis van de familie. Je werkt in het bedrijf omdat je familie bent, je opvolger is dat ook. Maar als je echt zakelijk en toekomstgericht kijkt, dan zou je soms heel andere keuzes maken. Wat begon met een ongemakkelijke vraag aan de keukentafel, resulteerde in een zorgvuldige analyse van de functievereisten. Een assessment gaf duidelijkheid over het werkelijke ondernemerspotentieel van junior én over de aanvullende kwaliteiten, waarover een zakelijk partner naast de zoon zou moeten beschikken.

Voorkennis: onontbeerlijk
Handelen met voorkennis. In aandelen is het ongeoorloofd. Bij aanstellingen is het onontbeerlijk. Zeker in opvolgingsvraagstukken. Het zijn de momenten die cruciaal zijn voor het voortbestaan en verdere groei van onze klanten. Het zijn tevens de processen waarin wij helemaal in ons element zijn, omdat dáár al onze expertise samenkomt: organisatieadvies, assessments, werving & selectie.

Johan Siebert
Siebert & Wassink

Delen via

Zoeken naar: