Kennisplatform voor Oost Nederland

Congres Cleantech Tomorrow Eerbeek inspireert ruim 800 bezoekers

Geplaatst op 6 april 2017
Congres Cleantech Tomorrow Eerbeek inspireert ruim 800 bezoekers

Het vierde congres Cleantech Tomorrow op 4 april zorgde voor veel dynamiek in papierdorp Eerbeek. Circa 800 ondernemers, bestuurders, medewerkers van overheid en onderwijs, inwoners en studenten kwamen erop af. Zij wisselden ideeën uit, gingen op bedrijfsbezoek en hoorden inspirerende voorbeelden voor circulaire oplossingen. Winnaar van de Cleantech Battle 2017 Pim Duterloo van Aventus bedacht zo’n geweldig idee. Tijdens zijn stage bij waardepapierfabrikant Arjo Wiggins Security ontwikkelde hij een manier om persluchtlekkage in de productie te voorkomen. Goed voor een schonere wereld, kostenbesparend en simpel toepasbaar. Pim sleepte ook de publieksprijs in de wacht.

Tien teams deden mee met de Cleantech Battle 2017 en vijf haalden het podium. Al gaat student Allround operationeel technicus Pim met de geldprijs van 5 duizend euro naar huis, toch zijn alle studenten een beetje winnaar. De Rabobank helpt namelijk alle teams hun haalbare plannen te realiseren.

Hans de Boer van VNO-NCW: trots uitdragen
Rond tienen heetten burgemeester Alex van Hedel en dagvoorzitter Talitha Muusse congresdeelnemers welkom in Eerbeek. Veel congresgangers hadden er toen al een ontbijtbijeenkomst op zitten.

Daarna was het podium voor voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer. Die wees erop dat we de trots op “ons superland en onze supereconomie” meer moeten uitdragen. En dat geldt ook voor de Cleantech Regio. “Jullie doen hier al langer waar Nederland het nu over heeft.”

Nu het economisch goed gaat, moet het nieuwe kabinet vooral investeren in innovatie en duurzaamheid, vindt VNO-NCW. Het eerste lobbysucces is er: in 2018 gaat ontwikkelingsbank NL Invest van start. “Dien daar vooral jullie investeringsprojecten in”, tipte De Boer.

President-directeur van Shell Marjan van Loon liet op video haar visie horen op de noodzakelijke energietransitie. “Het geld is er, de competenties ook.” Wat volgens haar beter kan: overheidsregie. En die is wel nodig voor de noodzakelijke versnelling in energietransitie. Ook samenwerking is essentieel om klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Inspiratiesessies en bedrijfsbezoeken
Dat Eerbeek een goede locatie is voor een congres over circulaire oplossingen bleek ’s middags tijdens de verschillende bedrijfsbezoeken. Bedrijven in de papierindustrie zetten hun deuren open en lieten zien hoe zij werken aan circulaire bedrijfsvoering. Tijdens inspiratiesessies van ondernemers, bestuurders en cleantech experts ging het over de transformatie van oude naar nieuwe industrie, duurzame mobiliteit, duurzaam wonen en bouwen en omgaan met warmte en water.

Eenmaal terug in sporthal De Bhoele in Eerbeek praatte het Nuon Solar Team bezoekers enthousiast bij over de race in Australië met hun zelf ontwikkelde zonneauto. Internetondernemer en oprichter van Blendle Alexander Klöpping deelde zijn ervaringen met vernieuwing en gaf het publiek wijze lessen mee voor technologische innovatie.

Programmadirecteur Luc Pennings van Cleantech Regio Development meldde enthousiast dat er steeds meer cleantech projecten en initiatieven bijkomen. Gedeputeerde Bea Schouten van Gelderland: “Er is een positieve flow in de Cleantech Regio.”

Cleantech Regio
Cleantech Tomorrow is een initiatief van de Cleantech Regio. In de Cleantech Regio werken de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een schone toekomst. Daarmee koerst de regio op een duurzame economie en samenleving. Een schone toekomst, waarin energieneutraliteit speerpunt is en economie en ecologie hand in hand gaan.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: