Kennisplatform voor Oost Nederland

Cooll haalt € 1.5 miljoen op voor opschaling productie SuperHybrid warmtepomp

Geplaatst op 12 juli 2023
Cooll haalt € 1.5 miljoen op voor opschaling productie SuperHybrid

Cooll heeft opnieuw een financieringsronde gesloten. In totaal is nu €1.5mln financiering opgehaald zodat de eerste stappen gezet kunnen worden met de opschaling van de productie. Cooll is haar nieuwe en moderne productielocatie in Hengelo, Radartoren B17, op het High Tech Systems Park aan het inrichten.

Om de energietransitie voor bestaande woningen op een betaalbare en duurzame manier te kunnen versnellen ontwikkelde Cooll de afgelopen jaren een unieke en vernieuwende superzuinige hybride warmtepomp. Mede dankzij Money Meets Ideas van de Rabobank en KplusV is deze financieringsronde tot stand gekomen. Medefinancier Willem Heij: “Cooll voorziet in nieuwe technologie voor hybride warmtepompen, die zeker ook buiten de landsgrenzen waar gas onderdeel is van de duurzaamheidsstrategie, van waarde zal zijn. Daarenboven is er deskundig management dat een brede onderbouwde visie heeft op de markt en de financials.”

Versnellen van de energietransitie voor bestaande woningen

Zeker in de huidige periode is er een snelgroeiende vraag naar betaalbare en duurzame vervangingsoplossingen voor de bestaande HR-ketels in de bebouwde omgeving. De technologie van Cooll is hierbij uitstek voor geschikt. “Onze SuperHybrid bespaart minimaal 30% aan aardgas ten opzichte van bestaande aardgastoestellen zónder een verhoogd elektriciteitsverbruik en zónder luidruchtige buitenunit. De SuperHybrid is de één-op-één vervanging van een HR-ketel in één dag. Betaalbaarheid, comfort, minder energie, lagere CO2-uitstoot, eenvoudige installatie en toekomstbestendigheid zijn de sterke punten van ons product . Met deze kapitaalinjectie verlengd Cooll haar runway met 12 maanden om de eerste serie op de markt te brengen en de productieopschaling ready te maken.”, aldus Stefan van Uffelen, CEO en co-founder van Cooll.

“De SuperHybrid is een fundamenteel nieuwe technologie op basis van ruimtevaarttechnologie. De warmtepomp is thermisch in plaats van elektrisch aangedreven. Onze thermische warmtepomp kan aangedreven worden door aardgas, groengas en waterstofgas en gebruikt buitenlucht als hernieuwbare energiebron. Hij maakt bij dit alles gebruik van de bestaande infrastructuur in het huis. Wij verwachten dat de meervoudig gepatenteerde SuperHybrid technologie een belangrijke rol in de energietransitie voor de bebouwde omgeving zal gaan spelen” aldus Johannes Burger, CTO en co-founder van Cooll. Cooll bedankt opnieuw alle financiers voor het vertrouwen in het team, de technologie en de propositie. De energiecrisis van dit moment maakt de relevantie van de SuperHybrid van Cooll steeds duidelijker. Voor de opschalingsfase tot break even is nog €5 mln aanvullende financiering nodig. Cooll gaat komende 12 maanden aan de slag om deze financiering te organiseren.

Cooll

Cooll Sustainable Energy Solutions is een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente en is gevestigd in Enschede. Het bedrijf is voortgekomen uit de ontwikkeling van innovatieve koel- en warmtepompsystemen, onder andere in projecten voor de ESA (European Space Agency). Cooll ontwikkelt compacte warmtepomptechnologie. Het team bestaat inmiddels uit 30 medewerkers.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: