Kennisplatform voor Oost Nederland

Daniel Rowland en Tiemen Stemerding trotse winnaars Cultuurprijs en Talentprijs Overijssel 2018

Geplaatst op 11 oktober 2018

Daniel Rowland werd vanavond tijdens een live verbinding verrast met de winst van de Cultuurprijs Overijssel 2018. Tiemen Stemerding is de winnaar van de Talentprijs Overijssel 2018. Henk Jan Meijer, vicevoorzitter Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en burgemeester van Zwolle reikte de prijzen uit.

Tijdens het avondvullende programma heeft de gemeente Steenwijkerland flink uitgepakt met een – letterlijk – stormachtig programma. De avond zat vol veelzijdige artiesten en andere creatievelingen die hun bijzondere talent lieten zien.

Tijdens het programma stonden stilte, wind, storm en luwte centraal. Han Evers, directeur Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk: “Wij zijn trots dat Steenwijk dit jaar de Cultuurprijs Overijssel mocht organiseren. We hebben in samenwerking met Barbara Lok en Marlies Smit een creatief en stormachtig programma samengesteld waarin de musical ‘Storm over Beulaeke’ als rode draad fungeerde. Het was een fantastische avond!”

De winnaars, Daniel Rowland en Tiemen Stemerding, werden gekozen aan de hand van de publieksstemming en een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit interim-voorzitter Wim Fiselier, Peter Schoof, Kees Schafrat, Wilja Jurg en Marianne van de Steeg.

Pleitbezorger van 20e en 21e -eeuwse muziek
Daniel Rowland is een uitzonderlijk getalenteerde violist met een zeer authentieke stijl. Hij weet zijn publiek keer op keer te boeien. Als pleitbezorger van 20e en 21e-eeuwse muziek heeft hij concerten gegeven met het Nieuwe Ensemble, de Musikfabrik (Keulen) en Contrechamps (Genève). Daarnaast reist Daniel als primarius van het gerenommeerde Brodsky Quartet de hele wereld rond. Hij doceert ook aan het bekende Royal College of Music in London en is gastdocent aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama. “Sinds 2005 bestiert hij het Stiftfestival. Door zijn contacten in de internationale muziekwereld weet Daniel musici van grote naam aan dit festival te binden. Dit in combinatie met zijn inzettingsvermogen en enthousiasme zorgt ervoor dat de provincie Overijssel met het Stiftfestival ieder jaar weer een prachtig cadeau ontvangt. Deze prijs is dan ook meer dan verdiend.”, aldus de jury.

Ambassadeur voor theaterdans
De jury is onder de indruk van Tiemen zijn wilskracht. Al sinds zijn negende heeft Tiemen een grote passie voor dans. Al jarenlang is Tiemen dagelijks gedisciplineerd bezig met zware fysieke danstrainingen waarin hij streeft naar perfectie. Dit doorzettingsvermogen laat Tiemens wilskracht zien. De jury over Tiemen: “Tiemen is continu bezig met zijn eigen ontwikkeling. Op dit moment is hij naast uitvoerend danser ook op zoek naar nieuwe wegen om zijn talent te verkennen. Hij is nu als dansmaker/choreograaf zelf dans aan het creëren”. Tiemen is een ambassadeur voor theaterdans in het algemeen, maar ook juist voor de vooropleiding binnen het Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede. Tiemen heeft de Talentprijs Overijssel 2018 meer dan verdiend.

Uitreiking terugkijken bij RTV Oost
RTV Oost zendt op vrijdag 5 oktober om 21.00 uur de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2018 uit en om 23.00 uur zal hiervan een herhaling te zien zijn. Op zondag 7 oktober is er in OverUIT de Kunst een special te zien met beelden van achter de schermen en interviews met de winnaars. Dit wordt uitgezonden om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en om 19.20 uur.

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds vorig jaar is er ook een samenwerking met NDC Mediagroep, want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: