Kennisplatform voor Oost Nederland

Darius Dhlomo en Steve Mokone terug in stadion Heracles Almelo

Geplaatst op 17 februari 2023
Darius Dhlomo en Steve Mokone terug in stadion Heracles Almelo

DHLOMO dé nieuwe muzikale familievoorstelling over de legendarische Zuid-Afrikaan Darius Dhlomo, die op voordracht van landgenoot Steve Mokone naar Almelo kwam om te voetballen, gaat op 21 juni 2023 in première op Erve Asito. Professionele acteurs/artiesten, aangevuld met amateurs uit de regio en provincie, brengen het bijzondere verhaal tot leven van de man die naast voetballer ook bokser, muzikant en politiek activist was. De kaartverkoop voor DHLOMO is inmiddels gestart.

Op de avond van 12 november 1958 stapt een man uit de trein in Almelo om als profvoetballer bij Heracles aan de slag te gaan. In zijn koffer heeft hij vooral herinneringen. Aan zijn bokspartijtjes met Nelson Mandela, met daaraan onlosmakelijk verbonden zijn ervaringen aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Maar ook aan de roots van zijn familie en zijn grote bewondering voor de krijgskunsten van Shaka Zulu. Hier begint het Twentse verhaal van Darius Dhlomo, de basis van de theatervoorstelling die vol staat van nieuwsgierigheid, liefde en de zoektocht naar een nieuw thuis.

Makers en acteurs

De familievoorstelling voor iedereen vanaf 10 jaar wordt geregisseerd door Jörgen Tjon a Fong (o.a. Martin Luther King van Urban Myth en directeur De Kleine Komedie) en Ko van den Bosch (o.a. Noord Nederlands Toneel en regisseur van De Wilde Deerne). Daniël Kolf, bekend van onder andere Internationaal Theater Amsterdam en Nieuw Zeer, speelt Dhlomo, met Uriah Havertong (Urban Myth) als Steve Mokone naast hem. Andere hoofdrollen zijn onder andere voor Nathalie Baartman (cabaretière), en Korneel Evers (Luizenmoeder). Samen met een grote groep (amateur) spelers uit de provincie Overijssel vormen zij de cast van DHLOMO. De audities voor deze rollen zijn op 11 en 12 maart in Almelo.

Kaartverkoop gestart

DHLOMO speelt van 21 tot en met 30 juni op Erve Asito. Via www.dhlomo.nl is de kaartverkoop inmiddels gestart. Tot 12 maart geldt het early bird tarief.

Doe mee

DHLOMO wordt gedragen en gespeeld door professionele acteurs en een grote groep amateurspelers uit de regio. Op 11 en 12 maart zijn de audities voor de verschillende rollen, variërend van grote spektakelscenes tot intieme huiskamerscenes en dansonderdelen. DHLOMO is op zoek naar tientallen acteer-, dans- en/of zangtalenten die wonen, werken of studeren in Overijssel, met of zonder ervaring en van verschillende leeftijden, die graag onderdeel willen uitmaken van deze productie. Ook achter de schermen is volop ruimte voor vrijwilligers om bij te dragen aan Dhlomo.

Het theaterspektakel is een productie van de nieuwe cultuurstichting GelijkSpel in coproductie met Urban Myth.

GelijkSpel zet zich duurzaam -middels kunst- en cultuurprojecten- in voor een Nederland waar iedereen mee mag doen en zichtbaar zichzelf mag zijn. GelijkSpel maakt theater, muziek, tv-programma’s en ontwikkelen educatie- en community-art producties. Urban Myth maakt muziektheater en tentoonstellingen die een zoektocht zijn naar onze “Afropean” identiteit en cultuur. De verhalen die ze op het podium brengen en in de musea vertellen, gaan vaak over inspirerende (soms vergeten) historische personen, en worden gelinkt aan actuele maatschappelijke thema’s. Urban Myth bewerkt deze verhalen tot aansprekende voorstellingen voor een (jong) publiek van nu en zet het publiek aan het denken over vastgeroeste ideeën over identiteit.

foto: Erik Franssen

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: