Kennisplatform voor Oost Nederland

De Achterhoek in 3D

Geplaatst op 22 december 2016
Achterhoek in 3D

De Achterhoek is een unieke regio in Nederland, gekenmerkt door mooie natuur, een unieke cultuur en karakteristieke gebouwen. De prachtige gebouwen en monumenten die de Achterhoek rijk is, verdienen het om vastgelegd en tentoongesteld te worden. Daarom ondersteunt CAD2M een bijzonder project van Stadslab Doetinchem en cultuurcentrum Gruitpoort: ‘Achterhoek in 3D’.

Projectleidster Claudia van Bree van Gruitpoort licht toe: “Elke Achterhoekse gemeente heeft 5 markante gebouwen en objecten genomineerd, waarop inwoners en andere geïnteresseerden kunnen stemmen. Van iedere gemeente wordt het favoriete object in SOLIDWORKS digitaal getekend en daarna met de dddrop Leader in 3D uitgeprint. Zo ontstaat er een maquette met de meest bijzondere gebouwen van de Achterhoek.” De prints zijn straks te bewonderen in het Stadsmuseum te Doetinchem én in publieke ruimtes van de betrokken gemeentes. Het doel van dit project is om betrokkenheid te creëren bij de inwoners van de Achterhoek, maar ook om extra toeristen te trekken. “We willen kijken hoe we de maquette kunnen uitbouwen tot een toeristische attractie. We denken dan bijvoorbeeld aan een fietsroute langs alle gebouwen die op de plattegrond te vinden zijn, maar dat moet nog verder uitgewerkt worden,” aldus Van Bree

De Gruitpoort besloot CAD2M bij dit project te betrekken: een Achterhoeks bedrijf pur sang, waar al goed contact mee was. CAD2M geeft de werkgroep SOLIDWORKS training en zal ze begeleiden bij het printproces. Claudia van Bree legt uit: “Omdat CAD2M zowel SOLIDWORKS als een 3D printer aanbiedt, kon dit mooi op elkaar aangesloten worden. Daarnaast staat de dddrop printer goed bekend. Een groot voordeel van de dddrop is de gesloten kap. Op dit moment maken we al gebruik van een open 3D printer en daarin is een model erg kwetsbaar. Als een bezoeker er tegenaan stoot, kan het model beschadigen. Bij de dddrop doen we simpelweg de kap dicht, en het model is veilig”.

De maquette zal ‘voor en door’ Achterhoekers tot stand komen. De stembussen voor dit project zijn inmiddels geopend. U kunt t/m 15 januari uw stem uit te brengen op hun favoriete object via de website. Iedereen die wil, kan tevens meewerken aan het project. Elke dinsdagavond is de 3D werkgroep aanwezig in Gruitpoort en kunnen bezoekers binnenlopen voor meer informatie over 3D printen of om mee te werken aan het project: “Wij zoeken altijd mensen die enthousiast zijn en het 3D printen willen beoefenen. Ze zijn van harte welkom om te komen kijken en mee te doen”, vertelt Van Bree. Voor meer informatie over de inloopavonden bij de 3D werkgroep kunt u terecht op de website van Gruitpoort.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: